Parcurile, terenurile sportive, terenurile de joacă și parcurile de distracție sunt doar câteva dintre mediile în care viața și sănătatea persoanelor și, mai ales, a copiilor, depind de măsurile întreprinse de autorități în vederea securizării acestor spații și asigurării respectării drepturilor omului/copilului în contextul realizării dreptului acestuia la odihnă și recreere.
Măsurile pozitive ale statului și cerințele necesare în scopul prevenirii cazurilor tragice de traumatisme și deces în parcuri, pe terenurile de joacă și sportive (aflate în vizorul Ombudsmanului), au fost în centrul discuțiilor la ședința de lucru din 10 septembrie 2024, organizată de Avocatul Poporului și Avocatul Poporului pentru drepturile copilului.
Reprezentanții diverselor autorități, precum Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății, Procuratura Generală, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Direcția generală locativ-comunală și amenajare, precum și Federația Moldovenească de Fotbal și Comitetul Național Olimpic și Sportiv, au împărtășit experiențele și provocările în gestionarea spațiilor de agrement în ceea ce privește asigurarea securității persoanelor.
De comun, s-a constatat că, la nivel național, în afară de reglementările tehnice, lipsesc reglementările în ceea ce privește amenajarea terenurilor de fotbal din punct de vedere al garantării sănătății și integrității omului. În acest context, este tot mai evidentă necesitatea de a interveni prompt, coordonat, uniform și eficient în scopul elaborării normelor și a standardelor minime în privința amenajării și exploatării terenurilor sportive de pe teritoriul țării.
Astfel, Avocații Poporului reiterează prevederile art. 3 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, care stipulează că orice ființă umană are dreptul la viață și la securitatea sa, dar și art. 6 și 31 din Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, care reglementează dreptul inerent al copilului la viață, obligațiile statului de a asigura supraviețuirea și dezvoltarea copilului, dreptul copilului la odihnă, joacă și recreere, precum și obligația statului de a asigura securitate și condițiile corespunzătoare realizării acestui drept.