Activități în cadrul proiectului „Consolidarea mecanismelor Oficiului Avocatului Poporului pentru apărarea drepturilor omului împotriva represaliilor și răzbunării”, implementat de Oficiul Avocatului Poporului cu suportul Ambasadei Finlandei la București, au fost desfășurate în zilele de 11, 12, și 13 septembrie 2024 în municipiile Comrat, Bălți și Chișinău.
Reprezentanții mass-media au fost publicul țintă al atelierelor cu genericul „Drepturile și securitatea jurnaliștilor. Rolul instituției Ombudsmanului”. Peste 40 de jurnaliști au beneficiat de instruire privind principalele aspecte discutate ce se refereau la provocările de securitate întâmpinate de jurnaliști.
La începutul sesiunii participanții au fost informați despre misiunea Avocatului Poporului, atribuțiile generale, precum și rolul pe care îl are în protecția libertății de exprimare. Formatorii au tins spre a defini „jurnalismul responsabil” și a face distincția față de creatorii de conținut. Astfel, a fost facilitată înțelegerea anumitor informații furnizate de traineri.
Alte module aduse în discuție țineau de filmarea și fotografierea în sediile instanțelor de judecată, secțiilor de votare și altor instituții publice. Participanții au împărtășit experiența lor de participare la ședințele de judecată, de obținere a unor informații și impedimentele întâmpinate.
Noua Lege privind accesul la informațiile de interes public nr. 148/2023 a constituit un alt subiect de dezbatere. Formatorii au vorbit despre modalitatea de obținere a informațiilor de interes public în raport cu dreptul persoanelor la protecția datelor cu caracter personal, inclusiv publicarea materialelor informative ce conțin imagini ale persoanelor vulnerabile și minorilor.
De asemenea, amenințările în spațiul online au servit drept teren de polemici între formatori și cei prezenți. Unii participanți au adus la cunoștința publicului tehnici de securizare a dispozitivelor electronice, iar trainerii au informat despre recentele atacuri cibernetice asupra portalurilor de știri.
În final participanții au fost familiarizați cu modalitățile de depunere a unei cereri către Avocatul Poporului și încurajați să facă publice orice intimidări în privința sa, dar și să sesizeze organele de drept.