La 27 iunie, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, a prezentat în cadrul ședinței plenare a Parlamentului Raportul anual privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2023, cu un accent special pe drepturile copilului.
Studiul privind percepția drepturilor omului, realizat în 2023 de către Oficiul Avocatului Poporului, a constatat, în mod tradițional, că populația Republicii Moldova percepe că drepturile copilului sunt cele mai respectate drepturi. Totuși, acest rezultat al studiului urmează a fi interpretat cu prudență, în primul rând pentru că doar adulții au răspuns la chestionarul studiului, iar percepțiile subiective ale adulților asupra drepturilor copilului nu întotdeauna reflectă realitatea trăită de copii. Totodată, întrebările suplimentare din chestionar au reliefat că există grupuri de copii (copiii săraci, cu dizabilități, rămași fără îngrijire părintească, copiii Roma), față de care percepția că drepturile le sunt respectate este mai redusă.
Aspectele cele mai problematice identificate în 2023 au ținut de serviciile de suport pentru familiile cu copii aflate în dificultate, serviciile pentru copii cu comportament antisocial, protecția copiilor față de orice formă de violență. De asemenea, din examinarea cererilor recepționate, s-a constatat că există lacune în ceea ce privește executarea hotărârilor judecătorești privind stabilirea domiciliului copilului și plata pensiei de întreținere. Cea mai îngrijorătoare este însă statistica privind sărăcia copiilor, or sărăcia obstacolează din start realizarea deplină a tuturor drepturilor copiilor.
La nivel de monitorizare, Ombudsmanul Copilului a realizat în 2023, cu suportul UNICEF, 4 studii tematice privind respectarea dreptului la educație a copiilor de etnie romă și a copiilor cu deficiențe senzoriale, exploatarea copiilor prin muncă, condițiile și alimentația copiilor în spitalele din mun. Chișinău.
Un alt studiu important realizat a fost cel privind respectarea drepturilor copiilor strămutați din Ucraina. Suplimentar, am inițiat colaborarea cu autoritățile ucrainene și acționez în cadrul coaliției internaționale pentru returnarea copiilor ucraineni deportați sau strămutați forțat din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei.
În cadrul celor 4 rapoarte alternative elaborate de către Oficiul Avocatului Poporului în 2023, Avocatul Copilului a oferit perspectiva asupra situației drepturilor copilului.
Un succes major din 2023 îl constituie modificarea Legii cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024/2000, care anterior condiționa cetățenia copilului născut pe teritoriul Republicii Moldova de statutul/forma juridică de ședere a părinților săi. Acest fapt putea duce la apariția copiilor apatrizi de la naștere, în cazurile în care țara de origine a părinților/unuia dintre părinți nu acordă cetățenia sa copiilor născuți pe teritoriul altor state sau are rezerve în privința acestora.
În anul 2023, Administrația Națională a Penitenciarelor, cu suportul Ministerului Justiției și a Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, a reușit remodelarea conceptuală a abordării minorilor preveniți. Astfel, a avut loc transferul preveniților minori din Penitenciarul nr. 13 în Penitenciarul nr. 10 – Goian, unde a fost dat în exploatare un sector locativ total renovat în corespundere cu standardele de detenție.
Un alt succes major al anului 2023 îl reprezintă adoptarea noii Legi cu privire la drepturile copilului, nr. 370 din 30 noiembrie 2023. Legea anterioară nu corespundea standardelor internaționale și era depășită de realitățile sociale care au evoluat semnificativ din momentul adoptării acesteia. Încă în 2020, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a adus această problemă în vizorul Legislativului. Propunerile Avocatului Poporului pentru drepturile copilului privind conținutul legii au fost luate în considerare integral (de exemplu: referitor la dreptul copiilor la participare în treburile publice, împuternicirea și protecția copiilor apărători ai drepturilor omului, dreptul copiilor la întruniri pașnice și dreptul copiilor la un mediu curat, sănătos și durabil).
În total, 13 propuneri de perfecționare a legislației și opinii asupra proiectelor de acte normative au fost înaintate de către Ombudsmanul Copilului pe parcursul anului 2023.
În 2023, Ombudsmanul Copilului a continuat să aducă în prim plan vocea copiilor. Copiii au fost consultați în timpul vizitelor de monitorizare, în cadrul activităților de informare și promovare a drepturilor copilului și, în special, prin intermediul Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru drepturile copilului. Tradiționalul Forum Național al Drepturilor Copiilor, organizat în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Copiilor, a adunat în 2023 peste 70 de copii și adolescenți din toate regiunile țării, inclusiv regiunea transnistreană. Copiii au prezentat autorităților (reprezentanți ai Parlamentului, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Sănătății și Ministerului Justiției) rezultatele monitorizării drepturilor copiilor, formulând și o serie de recomandări pentru îmbunătățirea situației existente. De exemplu, membrii Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru drepturile copilului au abordat un subiect important ce vizează relația, comunicarea dintre profesori și elevi, menționând că de multe ori elevii nu se simt în siguranță și protejați să-și exprime gândurile, emoțiile și nevoile. Toate întrebările și îngrijorările enunțate pe parcursul forumului au fost analizate, sistematizate și formulate ca recomandări pentru autoritățile competente, cu ulterioara monitorizare a implementării acestora.
Pe lângă colaborarea cu autoritățile și copiii, Avocatul Copilului a inițiat o platformă de dialog cu ONG-urile care activează în domeniul drepturilor copilului referitor la prioritățile și oportunitățile de cooperare cu privire la cele mai actuale probleme legate de respectarea drepturilor copilului în Republica Moldova. Acest dialog este important inclusiv în perspectiva următoarei revizuiri a Republicii Moldova de către Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, utilizând procedura de raportare simplificată, dat fiind că procesul de revizuire începe cu propunerea de către ONG-uri, copii, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, a problemelor-cheie legate de drepturile copilului ce urmează a fi revizuite de către Comitet.
Raportul anual conține situația pe 9 domenii legate de drepturile copilului:
1. Dreptul la viață, supraviețuire și dezvoltare – siguranța copiilor în traficul rutier și pe terenurile de joacă;
2. Dreptul la sănătate – condițiile și alimentația în spitalele pentru copii din municipiul Chișinău;
3. Dreptul la educație – respectarea dreptului la educație a copiilor de etnie Romă și a copiilor cu deficiențe senzoriale; uniformele școlare, plățile informale; protecția copiilor față de orice formă de violență în instituția de învățământ;
4. Justiție prietenoasă copiilor – copiii în detenție; executarea hotărârilor judecătorești de stabilire a domiciliului copiilor;
5. Protecția copilului împotriva exploatării prin muncă;
6. Dreptul copilului la nume și cetățenie – copiii nedocumentați;
7. Asigurarea drepturilor și libertăților civile – opinia copiilor;
8. Respectarea drepturilor copiilor strămutați din Ucraina – dreptul la asistență și protecție socială, dreptul la sănătate, dreptul la educație;
9. Respectarea drepturilor copiilor în regiunea transnistreană – dreptul la educație; riscul copiilor rămași fără ocrotire părintească de a fi traficați prin așa-numitele ”adopții”.
Avocatul Copilului a adresat 62 de recomandări instituțiilor statului – recomandări de perfecționare a cadrului normativ și, în special, de perfecționare a implementării cadrului normativ existent. De asemenea, raportul include recomandările copiilor, inclusiv cele ale Consiliului Consultativ al Copiilor pe lângă Avocatul Poporului pentru drepturile copilului și ale Platformei Copiilor.
În contextul mandatului său, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a recepționat în anul 2023 un total de 203 de cereri, înregistrând o creștere comparativ cu anii precedenți. Dintre acestea, 126 au fost acceptate spre examinare, 42 au fost respinse, iar 31 au fost restituite fără examinare, explicându-se procedura necesară petiționarilor. 4 cereri au fost remise autorităților competente.
Ombudsmanul Copilului s-a sesizat din oficiu în 38 de cazuri, pe baza informațiilor din mass-media, rețelele de socializare și apelurile de la „Telefonul Copilului” (080011116).
Pe parcursul anului 2023, Ombudsmanul Copilului și Direcția drepturile copilului au acordat asistență informațională pentru 258 persoane (228 la Telefonul Copilului și 30 în cadrul audiențelor) și au desfășurat 37 de vizite de monitorizare. De asemenea pe parcursul anului au fost desfășurate 50 de activități de informare și promovare a drepturilor copilului, implicând 1791 de copii și profesioniști.
Pentru consultarea raportului privind drepturile copilului, accesați următorul link https://ombudsman.md/post-document/raport-anual-privind-respectarea-drepturilor-si-libertatilor-omului-in-republica-moldova-in-anul-2023/ (Capitolul II – Drepturile Copilului, pagina 61).
