Miercuri, 3 iulie, echipele mobile ale Oficiului Avocatului Poporului au desfășurat activități de informare și sensibilizare în regiunea de Sud a țării. Avocatul Poporului, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului și partenerii UNHCR Moldova, Centrul de Drept al Avocaților și AO Motivație cu suportul Consiliului Raional Cahul au desfășurat o ședință cu reprezentanții autorităților publice locale la nivel raional.
Avocatul Poporului a prezentat instituția OAP, subliniind rolul său esențial în protejarea și promovarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Au fost discutate mecanismele OAP de sprijinire a autorităților locale și s-a menționat Caravana Drepturilor Omului ca un exemplu de inițiativă pentru creșterea conștientizării și educației în domeniul drepturilor omului. Importanța colaborării locale în rezolvarea problemelor comunității a fost un alt subiect important.
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a prezentat atribuțiile specifice de acordare a protecției și asistenței copilului aflat în situație de risc sau dificultate. Ombudsmanul Copilului a punctat aspectele problematice pe care le-a identificat în activitatea sa, care constituie impedimente în realizarea deplină a drepturilor copilului. Totodată, au fost menționate unele dintre recomandările-cheie înaintate instituțiilor statului în vederea remedierii situației.
UNHCR a evidențiat necesitatea integrării refugiaților ca parte integrantă a comunității noastre. Centrul de Drept al Avocaților a discutat despre incluziunea refugiaților și problemele asigurării acestora, inclusiv documentarea copiilor refugiați și problemele elevilor absolvenți refugiați.
Au fost abordate subiecte precum reforma Restart, potențialele riscuri ale reformelor viitoare și necesitatea unei comunicări eficiente între ministere pentru implementarea coerentă a politicilor. Lipsa centrelor de plasament pentru agresorii familiali, necesitatea unei baze de date accesibile pentru ATAS, lipsa incluziunii sociale și costurile ridicate ale tratamentului pentru copiii cu dizabilități au fost, de asemenea, discutate.
Problema accesibilității clădirilor, violența în familie și integrarea persoanelor cu dizabilități mintale în familie și societate au fost alte teme discutate. S-a subliniat importanța noii legi privind sănătatea și bunăstarea mintală.
Ulterior, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, împreună cu echipa UNHCR, au efectuat o vizită la Centrul de plasament pentru refugiați de la Congaz, documentând necesitățile și provocările persoanelor cazate pentru a le aduce în atenția autorităților centrale.
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, împreună cu Asociația Motivație, au vizitat Centrul de zi pentru copii cu dizabilități și Complexul de servicii sociale pentru copii și tineri aflați în dificultate ”Împreună” din or. Cahul, precum și Agenția Teritorială de Asistență Socială Sud.
În cadrul vizitei, au fost abordate mai multe aspecte precum: procesul de dezinstituționalizare, dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor, necesitatea de echipamente moderne de tratament și reabilitare a copiilor cu dizabilități; insuficiența personalului calificat în serviciile din domeniul protecției copilului; procedurile anevoioase și de durată în unele cazuri de determinare a statutului copiilor, dar și de documentare a acestora etc.
Alte trei echipe mobile ale Oficiului Avocatului Poporului au vizitat comunele Giurgiulești, Slobozia Mare și Colibași. În aceste localități echipele au sensibilizat populația locală privind activitatea Oficiului Avocatului Poporului și procedura de depunere a unei cereri privind un drept încălcat, distribuind pliante informative despre drepturile pacienților, beneficiile protecției temporare și alte informații privind apărarea drepturilor omului. Locuitorii au împărtășit nevoile și problemele întâmpinate în asigurarea drepturilor și libertăților.
De asemenea au avut loc discuții cu reprezentanții administrației publice locale în cadrul cărora s-a informat despre problemele stringente cu care se confruntă localnicii.
Aceste inițiative au demonstrat angajamentul ferm al Oficiului Avocatului Poporului și al partenerilor săi în promovarea drepturilor omului. Prin educație și dialog activ, Caravana Drepturilor Omului a întărit conexiunea dintre oameni și instituțiile care apără drepturile lor, contribuind astfel la o societate mai bine informată.