În perioada 16 octombrie – 15 noiembrie 2024, membrii Consiliului Consultativ pentru Prevenirea Încălcării Drepturilor Persoanelor Refugiate din Ucraina, creat pe lângă Oficiul Avocatului Poporului, au organizat 12 sesiuni de informare online la subiectul „Apatridia în Republica Moldova: Provocări pentru apărarea și protecția drepturilor fundamentale ale omului”.
Aceste sesiuni au avut scopul de a familiariza participanții cu conceptul de apatridie, de a analiza cauzele și implicațiile legale și sociale ale apatridiei, precum și de a sublinia impactul acesteia asupra indivizilor și comunităților.
La sesiunile de informare au participat 391 de persoane (269 de femei și 122 de bărbați), reprezentanți ai următoarelor instituții:
- Inspectoratele de Poliție;
- Structurile teritoriale de asistență socială;
- Centrul de plasament și reabilitare pentru copii de vârstă fragedă;
- Centrul pentru persoane strămutate de pe teritoriul altor state;
- Agențiile Teritoriale de Asistență Socială;
- Serviciile teritoriale de eliberare a actelor de identitate din cadrul Agenției Servicii Publice;
- Agenția pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă;
- Centrele de plasament pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități.
Prezența reprezentanților din aceste instituții a fost esențială, deoarece fiecare dintre ele contribuie direct la identificarea, protecția și susținerea persoanelor apatride sau aflate în risc de apatridie.
Sesiunile de informare au fost organizate cu sprijinul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Inspectoratului General al Poliției din cadrul MAI, Agenției Servicii Publice și Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă.
Activitatea Consiliului Consultativ reflectă angajamentul de a susține profesioniștii în consolidarea capacităților lor pentru gestionarea și protecția drepturilor persoanelor vulnerabile.
Aceste activități au fost realizate în cadrul proiectului „Monitorizarea și protecția drepturilor refugiaților, solicitanților de azil și persoanelor apatride în Republica Moldova și consolidarea capacităților autorităților guvernamentale”, implementat de către Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul financiar al Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), Reprezentanța Republica Moldova.