La data de 29 august 2024, șefa Reprezentanței Oficiului Avocatului Poporului din Comrat, Svetlana Mironova, a luat parte la conferința regională a cadrelor didactice cu tema „Educația în Găgăuzia: credincioși tradițiilor, deschiși către inovație”. Evenimentul, organizat la invitația Direcției Educație a UTA Găgăuzia, s-a desfășurat la Liceul Teoretic Comrat „Mavrodi” și a reunit 260 de profesori din întreaga regiune.
În cadrul conferinței, Svetlana Mironova a susținut o prezentare cu privire la importanța prevenirii bullying-ului în instituțiile de învățământ. Ea a subliniat rolul Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului în combaterea agresiunii în școli și a oferit exemple de practici de succes implementate în acest sens. De asemenea, a punctat că orice formă de violență în școli constituie o gravă încălcare a drepturilor copilului, inclusiv dreptul la educație, sănătate și bunăstare.
„Educația de calitate și incluzivă nu poate fi asigurată dacă elevii sunt expuși la violență,” a declarat Mironova, reiterând necesitatea protecției copiilor împotriva oricărei forme de abuz, conform articolului 19 din Convenția ONU cu privire la drepturile copilului și Convenția de la Lanzarote a Consiliului Europei.
Statul Republica Moldova are obligația de a întreprinde măsuri concrete pentru prevenirea, detectarea și combaterea violenței împotriva copiilor. Nivelurile actuale ale violenței asupra copiilor din Republica Moldova sunt alarmante. Potrivit unui studiu UNICEF realizat în 2019, 86,8% dintre elevii din clasele 6-12 au raportat că au fost victime ale bullying-ului.
Svetlana Mironova a subliniat, de asemenea, importanța modificărilor recente aduse Codului Educației al Republicii Moldova, care definește clar conceptul de bullying și măsurile de prevenire a acestuia. Ea a remarcat faptul că, din păcate, nu toate instituțiile de învățământ au aplicat în mod corespunzător Metodologia de prevenire și combatere a bullying-ului (Hotărârea nr. 1024 din 13.10.2022). Metodologia detaliază responsabilitățile tuturor actorilor implicați în procesul educațional:
- Personalul de conducere al instituțiilor de învățământ
- Grupurile de lucru/echipele multidisciplinare din cadrul școlilor
- Coordonatorii de activități pentru prevenirea și gestionarea cazurilor de bullying
- Cadrele didactice și nedidactice
- Elevii și părinții.
Tot în cadrul conferinței, Svetlana Mironova a participat la un atelier dedicat tinerilor profesori, unde a prezentat principalele aspecte ale legislației muncii, precum structura unui contract individual de muncă, detalii despre asigurările medicale și sociale, precum și drepturile și obligațiile tinerilor specialiști din domeniul educației.