În perioada 19-20 septembrie 2024, Oficiul Avocatului Poporului organizează Conferința Internațională cu tema „Mecanismele de protecție a drepturilor omului și rolul Instituțiilor Naționale pentru Drepturile Omului în Uniunea Europeană și în afara acesteia”.
Evenimentul va reuni în discuții reprezentanți ai Instituțiilor Naționale pentru Drepturile Omului (INDO) din Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia și din state membre ale Uniunii Europene (UE), oficiali publici, reprezentanți ai societății civile, mediului academic, precum și organizații internaționale de prestigiu, precum Comisia de la Veneția, Ombudsmanul European, Rețeaua Europeană a Instituțiilor Naționale pentru Drepturile Omului (ENNHRI) și Consiliul Europei.
Conferința va aborda rolul esențial al INDO-urilor în protecția și promovarea drepturilor fundamentale la nivel național și european. INDO-urile sunt recunoscute drept actori cheie în monitorizarea independentă și eficientă a respectării drepturilor fundamentale, contribuind la implementarea Cartei Drepturilor Fundamentale a UE și la respectarea statului de drept în cadrul Uniunii Europene.
Pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia, care dețin statutul de țară candidată la UE, și Armenia, care aspiră la legături mai strânse cu UE, alinierea mecanismelor naționale pentru drepturile omului la standardele europene este deosebit de crucială. Independența și eficiența INDO-urilor vor asigura protecția drepturilor fundamentale în conformitate cu cerințele UE, consolidând astfel cadrul de drepturi ale omului și facilitând procesul de integrare europeană.
Programul Conferinței include cinci teme de discuții actuale privind protecția și promovarea drepturilor omului în contextul inițierii procesului de aderare la UE a Republicii Moldova și Ucrainei, consolidarea independenței și eficienței instituțiilor naționale de protecție a drepturilor omului, alinierea acestor mecanisme la standardele europene, promovarea dialogului și cooperării între părțile implicate, precum și răspunsul la noile provocări care vizează drepturile omului în contextul digitalizării și inteligenței artificiale.
Conferința va avea loc în format hibrid, reunind în jur de 100 participanți din diverse țări și organizații, creând o platformă pentru schimbul de idei și experiențe, în vederea identificării provocărilor comune și dezvoltarea unor soluții pentru îmbunătățirea protecției drepturilor omului.
Acest eveniment reprezintă o oportunitate unică de a contribui la consolidarea unui cadru eficient pentru protecția drepturilor omului, esențial pentru integrarea europeană a țărilor din regiune.