În cea de-a II-a zi a Caravanei drepturilor omului desfășurată la Ungheni în perioada 14 – 15 iulie, Avocatul Poporului, Ceslav Panico și Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, împreună cu echipa și partenerii UNHCR, UN Women Moldova, Centrul de Drept al Avocaților și Asociația „Motivație” s-au întâlnit cu autoritățile publice locale și cu locuitorii raionului Ungheni în vederea promovării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
În cadrul ședinței Consiliului Raional Ungheni, participanții au discutat mai multe subiecte importante, printre care: reforma sistemului de asistență socială „RESTART”, integrarea socială a refugiaților, dezinstituționalizarea persoanelor, delincvența juvenilă, lipsa accesului la asistenți personali pentru pensionarii imobilizați, violența domestică, prevenirea accidentelor rutiere, starea învechită și insuficientă a transportului public, problemele din sistemul medical cauzate de numărul redus de medici, necesitatea creării de condiții pentru noii specialiști și schimbările climatice.
Echipele formate din reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului au vizitat localitățile raionului Ungheni: Petrești, Sculeni, Zagarancea și Semei, unde au discutat direct cu localnicii despre provocările cu care se confruntă aceștia, oferindu-le materiale informative despre drepturile pe care le dețin și cum ar putea să le revendice în cazul încălcării acestora.
Provocările și problemele identificate în urma întâlnirilor vizează gestionarea patrimoniului public, dificultăți în cooperarea cu administrația publică centrală și de specialitate, infrastructura care nu este accesibilă pentru locuitori, deficitul de personal medical, ceea ce afectează negativ calitatea serviciilor medicale disponibile pentru locuitori.
La fel, a fost solicitată implicarea Ombudsmanului pentru perfecționarea legislației în vigoare pentru a asigura transparența și funcționalitatea administrației locale, fiind menționată și nevoia de a sensibiliza populația cu privire la activitatea OAP și procedurile de depunere a cererilor pentru drepturi încălcate.
Avocatul Poporului, Ceslav Panico, împreună cu echipa sa și reprezentanții UNHCR și CDA, a efectuat o vizită de monitorizare la Centrul de refugiați din raionul Ungheni. Printre problemele identificate se numără faptul că persoanele cu dublă cetățenie (Republica Moldova și Ucraina) nu sunt eligibile pentru cazare în centrele de refugiați, iar refugiații cu cetățenie moldovenească nu pot obține un statut special în țară. De asemenea, s-a constatat lipsa suficientelor programe de suport financiar pentru refugiați.
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, și echipa Direcției Drepturile Copilului din cadrul OAP au efectuat o vizită la Agenția Teritorială de Asistență Socială Centru-Vest unde a discutat despre sistemul de protecție a copilului cu reprezentanții acesteia și cei ai Structurii Teritoriale de Asistență Socială Ungheni. Provocările exprimate au ținut de lipsa specialiștilor și a serviciilor specializate pentru copiii cu comportament antisocial, lipsa serviciilor pentru tinerii cu dizabilități ieșiți din serviciile de plasament de tip familial la împlinirea vârstei de 18 ani, necesitatea programelor de consolidare a competențelor parentale, finanțarea insuficientă a serviciilor sociale asistență personală și sprijin pentru familiile cu copii. Ombudsmanul Copilului a apreciat finalizarea procesului de dezinstituționalizare în area de competență a ATAS Centru-Vest (raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni) și dezvoltarea la nivel înalt a serviciilor de îngrijire alternativă de tip familial, în speță serviciul de asistență parentală profesionistă. Avocatul Copilului a recomandat instruirea și specializarea unor asistenți parentali profesioniști pe asistența copiilor cu dizabilități și a copiilor cu probleme de comportament, înțelegând și necesitatea ca aceștia să fie salarizați corespunzător. Salariile mici au fost evidențiate și în raport cu alți profesioniști din sistemul de protecție a copilului, inclusiv specialiștii pentru protecția copilului.
Caravana Drepturilor Omului a fost evidențiată ca un exemplu de inițiativă de succes în creșterea conștientizării și educației în domeniul drepturilor omului. Aceasta subliniază importanța colaborării locale în rezolvarea problemelor comunității și promovarea incluziunii sociale.