La data de 15 august 2024, cetățeanul Republicii Moldova Dudnic Vladimir a fost eliberat din detenția ilegală din penitenciarul din Tiraspol, unde fusese reținut din data de 4 aprilie 2022 de către structurile de forță de la Tiraspol. Această eliberare a fost posibilă datorită eforturilor constante ale instituțiilor și organizațiilor implicate în soluționarea acestui caz.
Șeful Reprezentanței Varnița a Oficiului Avocatului Poporului, Veaceslav Ursu, a coordonat cu succes procesul de eliberare și a asigurat transferul în siguranță al lui Dudnic Vladimir din regiunea transnistreană în satul Varnița, aflat sub controlul autorităților constituționale, unde acesta a fost întâmpinat de fiică și părinții săi.
Cazul lui Dudnic Vladimir, alături de alte cazuri similare, precum Ermurachi M., Dimov Al., Menzarari S., Malîșev A., Pogorlețchii V. și alții, a fost constant monitorizat de Avocatul Poporului, Ceslav Panico. În acest context, pe 14 februarie 2023 și 14 februarie 2024, tatăl lui Dudnic Vladimir, Dudnic Liviu, a fost primit în audiență de Avocatul Poporului, Ceslav Panico, în cadrul căreia a comunicat despre acțiunile întreprinse de instituțiile statului pentru a asigura eliberarea fiului său din detenție.
Iar, în perioada martie-iulie 2024, șeful Reprezentanței Varnița al OAP, Veaceslav Ursu a asistat la toate ședințele de judecată din așa-numita judecătorie din Tiraspol și, ulterior, la ședința din așa-numita „judecătorie supremă”, care a avut loc pe 23 iulie 2024.
Amintim că, pe 23 septembrie 2022, reprezentantul Ombudsmanului a efectuat o vizită în izolatorul de anchetă din penitenciarul nr. 3 (УИН-3) din Tiraspol, unde a avut ocazia să se întâlnească cu deținutul Dudnic Vladimir. Detalii despre această vizită pot fi accesate aici.
Avocatul Poporului, Ceslav Panico, subliniază că soluționarea acestui caz a fost posibilă datorită colaborării eficiente între Biroul Politici de Reintegrare, Misiunea OSCE în Moldova, reprezentanții societății civile și partenerii externi de dezvoltare. De asemenea, Ombudsmanul menționează că, în conformitate cu standardele internaționale, va continua să monitorizeze respectarea drepturilor omului pe întreg teritoriul țării, inclusiv în regiunea transnistreană.
În contextul restricțiilor de acces în localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender, Avocatul Poporului subliniază importanța dialogului cu entitățile de la Tiraspol pentru a proteja drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Orice interacțiune cu reprezentanții structurilor de la Tiraspol se desfășoară în conformitate cu Principiile de la Paris și nu poate fi considerată o legitimizare a acestor entități. Respectarea principiului „de a nu dăuna” este esențială pentru a nu periclita procesul de negocieri pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistrean.