Avocatul Poporului reafirmă că libertatea de exprimare și libertatea mass-media sunt cruciale pentru funcționarea unei societăți democratice și continuă să fie așa și pe timp de pandemie cu COVID-19. Despre acest lucru a atenționat și Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, în declarația publicată înainte de Ziua Mondială a Libertății Presei: „Guvernele trebuie să protejeze rolul esențial al jurnaliștilor în domeniul democrației, în special în perioadele de criză. Mass-media trebuie să fie liberă să raporteze asupra tuturor aspectelor crizei. Jurnaliștii au un rol cheie și o responsabilitate specială pentru furnizarea de informații în timp util, corecte și fiabile. Acestea trebuie să poată examina deciziile autorităților ca răspuns la pandemie ”.
Însă pentru realizarea atribuțiilor profesionale este important ca presă să aibă acces neîngrădit la informații de interes public în timp util, ca să poată dezbate subiectele sensibile în cadrul unor platforme de dialog între autorități și diverși actori din cadrul societății, contracarând în acest mod zvonurile și dezinformarea care ar putea duce la panică. Or, în perioada stării de urgență accesul mass-media la informații a fost limitat, fapt semnalat de către Avocatul Poporului în demersurile sale anterioare[1].
Avocatul Poporului amintește că, potrivit standardelor internaționale, persoanele au dreptul să-şi spună punctul de vedere, chiar dacă opiniile lor sunt ofensatoare sau șocante pentru alții – cu condiția să nu incite la violență sau ură. Libertatea de exprimare, susținută de o diversitate a mass-media independente, permite cetățenilor să ia decizii informate şi să se asigure că reprezentanții puterii țin cont de interesele lor majore.
Tentativele de suprimare a vocilor critice sunt alarmante iar faptul că acestea vin din partea unor înalți demnitari în stat este și mai alarmantă, consideră Avocatul Poporului. Este la fel de îngrijorător și periculos faptul că mesajele cu caracter de intimidare incită la violență fâță de jurnaliștii de la unele instituții media și generează ură și dezbinare între oameni. Ombudsmanul menționează că un asemenea comportament este inacceptabil, contribuie la o atmosferă generală de intoleranță, frică și poate acționa ca stimulent pentru noi cazuri de violență și hărțuire a presei.
Ombudsmanul mai amintește de faptul că pe lângă angajamentele asumate de Republica Moldova privind garantarea libertății de exprimare și a libertății presei, autoritățile mai au și obligații cu privire la protecția apărătorilor drepturilor omului, în a căror categorie intră și mass-media.
Avocatul Poporului cheamă autoritățile să respecte normele şi standardele internaționale privind protecția şi siguranța jurnaliștilor[2] și să înceteze denigrarea presei. Totodată, Ombudsmanul se adresează reprezentanților comunității media cu îndemnul să respecte normele Codului deontologic profesional fără de care nu poate fi vorba de un jurnalism de calitate.
2020 /05/ 05
Direcția promovarea drepturilor omului și comunicare
Tel.: 060002656
[1] http://ombudsman.md/news/avocatul-poporului-libertatea-de-exprimare-inclusiv-fluxul-liber-si-la-timp-de-informatii-este-un-factor-esential-pentru-capacitatea-mass-mediei-de-a-raporta-problemele-legate-de-pandemie/
[2] https://search.coe.int/cm/Pages/result_details.aspx?ObjectId=09000016806415d9#_ftn1