Violența în mediul școlar este una din problemele grave care afectează buna desfășurare a procesului educațional, starea fizică, psihică, emoțională a persoanei care este fie victimă ale actelor de violență, fie martoră ale acestora, fie o persoană din anturajul victimei care trebuie să combată și prevină revictimizarea acesteia și/sau să trateze starea psiho-emoțională și/sau fizică a victimei. Este demonstrat că violența influențează negativ prezența, capacitățile și motivația de învățare a elevilor și, într-un final, reușita lor academică. Relațiile dintre copii, dintre copii și adulți în instituția de învățământ au o influență colosală asupra formării personalității elevilor și socializării lor ulterioare.
Luând în considerare toți acești factori, prevenirea violenţei în mediul școlar constituie premisa principală pentru sensibilizarea elevilor în cadrul Campaniei naționale „19 zile de activism și prevenire a violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor – Educația nu doare”, precum și în contextul Zilei Europene pentru Protecția Copiilor împotriva Exploatării Sexuale și a Abuzului Sexual, marcate la nivel european, la data de 18 noiembrie.
În vederea promovării unui mediu școlar sănătos, reprezentanții Direcției drepturile copilului din cadrul Oficiului Avocatului Poporului au realizat, la data de 18 noiembrie 2024, activități de informare la Liceul Teoretic „Aurel David” din satul Bardar, raionul Ialoveni, la care au participat, aproximativ, 95 elevi. Copiii au discutat despre drepturile ce le revin, ce este violența, cum s-o recunoască și cum să acționeze corect în situațiile în care sunt martori sau victime ale acestui fenomen. De asemenea, elevii au primit informații utile despre competențele Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, modalitățile de sesizare a acestuia, instituțiile și persoanele abilitate cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii violenței la care pot apela în cazul în care au nevoie de ajutor.
În contextul celor expuse anterior, Ombudsmanul Copilului accentuează importanța respectării drepturilor copilului, consolidarea relațiilor interpersonale, comunicarea continuă și favorizarea unui mediu educațional sigur și prietenos, lipsit de orice formă de violență.