În fiecare an la data de 5 iunie, întreaga comunitate internațională sărbătorește Ziua Mondială a Mediului pentru a sensibiliza societatea cu privire la importanța protecției mediului înconjurător.
Acest eveniment fost instituit în 1972 de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite și a devenit un prilej important pentru conștientizarea problemelor de mediu și promovarea practicilor sustenabile pentru protejarea planetei noastre. Potrivit raportului Panelului Interguvernamental cu privire la schimbările climatice, consecinţele încălzirii globale sunt devastatoare.[1] Componentele de mediu au un impact direct asupra omului pe tot parcursul vieții, determinând starea sănătății, productivitatea muncii şi bunăstarea oamenilor.
Totodată, această zi este o oportunitate deosebită de a sublinia importanța dreptului la un mediu înconjurător sănătos, fiind un drept fundamental de a trăi într-un mediu curat și sigur, care să susțină sănătatea și dezvoltarea fiecărei persoane. Aceasta constituie una dintre prioritățile Strategice ale Oficiului Avocatului Poporului în ceea ce privește asigurarea unui mediu sănătos pentru toți.[2]
Un aspect importat asupra căreia se necesită o atenție deosebită sunt datele Studiului: Percepții asupra drepturilor omului în Republica Moldova elaborat de către Oficiul Avocatului Poporului în anul 2023 cu suportul Consiliului Europei[3]. Astfel, potrivit Studiului menționat, 57,2% dintre respondenți consideră că dreptul la un mediu sănătos este asigurat într-o mare măsură. Persoanele chestionate refugiate au exprimat aceiași convingere într-o proporție de 80,4%. Este important de menționat că studiul reflectă opinii în legătură cu asigurarea dreptului la un mediu sănătos în funcție de localitatea de reședință. Astfel, persoanele care locuiesc în mediul rural au avut o apreciere mai pozitivă, de 61,1%, față de cele din mediul urban, de 52,3%.
La fel, Studiul evidențiază și problemele majore percepute în legătură cu mediul înconjurător. Cei mai mulți respondenți consideră că problemele cele mai grave sunt legate de calitatea apei (56,4%), lipsa sau calitatea proastă a sistemelor de canalizare (54,1%) și gestionarea deșeurilor (54,1%). În schimb, problemele mai puțin conștientizate de către persoanele chestionate includ deșeurile medicale (35,2%) și deșeurile electronice (36,0%).
În acest context, Avocații Poporului îndeamnă instituțiile guvernamentale și autoritățile publice locale de comun cu întreaga comunitate să-și mobilizeze forțele pentru a întreprinde acțiuni viabile și reziliente în vederea asigurării unui mediu prielnic și sănătos pentru dezvoltare atât a generației de azi, cât și a generațiilor următoare.
Astfel, statul are obligaţia de a întreprinde măsuri pentru înlăturarea surselor de poluare a mediului, colectarea şi diseminarea periodică a informaţiei privind starea elementelor de mediu, factorilor şi habitatului conform Convenţiei de la Aarhus, precum și abilitarea oamenilor pentru a-şi cunoaşte şi a-şi revendica dreptul la un mediu sănătos şi durabil.
[1] https://report.ipcc.ch/ar6/wg3/IPCC_AR6_WGIII_Full_Report.pdf
[2] file:///C:/Users/User/Downloads/programul-de-dezvoltare-strategica-a-oficiului-avocatului-poporului-pentru-anul-2023-2030-2-2%20(4).pdf
[3] https://ombudsman.md/studiu-perceptii-asupra-drepturilor-omului-in-republica-molodva-in-2023/