Ombudsman
Comunicare

Ceslav Panico – noul Avocat al Poporului

Ceslav Panico a fost numit în funcția de Avocat al Poporului, pentru un mandat de șapte ani. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Parlament la 3 februarie 2022, cu votul a 57 de deputați. În cadrul aceleiași ședințe, Ceslav Panico a depus jurământul.

Ceslav Panico a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România, și a obținut diploma de masterat în drept civil la Universitatea de Stat din Moldova. Acesta a fost membru al Consiliului pentru Prevenirea Torturii, vicedirector al Institutului de Reforme Penale, membru al Consiliului strategic din cadrul IGP, membru al Consiliului civil de monitorizare a CNA, consultant național la Oficiul Consiliului Europei, consultant național la Misiunea OSCE în Moldova etc.

Ceslav Panico a participat la implementarea mai multor proiecte finanțate de organizații naționale și internaționale, cursuri, conferințe, instruiri în mai multe domenii, este autorul a mai mult rapoarte și studii.

La concursul pentru funcția de Avocat al Poporului au participat 7 persoane. După totalizarea rezultatelor și conform punctajului acumulat de fiecare dintre participanții la concursul public, prin decizia Comisiei speciale au fost selectați doi candidați la funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman): Ceslav Panico și Alexandru Zubco.

Potrivit legislației, candidatul la funcția de Avocat al Poporului trebuie să întrunească mai multe condiții, printre care vechimea în muncă de cel puțin zece ani și activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului.

2017
Font Resize