Ombudsman
Comunicare

Avocații Poporului: În cazul răspândirii epidemiei în închisori, va fi foarte dificil de gestionat situația

Avocații Poporului și membrii Consiliului pentru prevenirea torturii salută și susțin demersul societății civile[1] cu privire la prelungirea măsurilor de prevenire a virusului COVID-19 în sistemul penitenciar după ridicarea stării de urgență.

 Avocații Poporului atenționează că în cazul răspândirii epidemiei în închisori, va fi foarte dificil de gestionat situația. Secțiile medicale din penitenciare nu au posibilitate de a oferi condiții  de îngrijire spitalicești și  terapie intensivă, iar spitalul penitenciar nu dispune de capacitatea de a acorda  asistența medicală necesară tuturor deținuților infectați, în cazul răspândirii COVID-19. În același timp, instituțiile medico-sanitare publice, deja suprasolicitate, se vor confrunta cu o nouă provocare – necesitatea creării condițiilor pentru asigurarea  pazei permanente a deținuților internați.  

Prin urmare, prelungirea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 în sistemul penitenciar este absolut necesară în condițiile în care virusul mai prezintă un pericol real. Măsurile compensatorii adăugătoare (minute suplimentare, conferințe online, etc) și alternative (teleconferință) urmează să substituie escortările și transferurile inoperante (cu excepția 112); desfășurarea acțiunilor de urmărire penală și judecare a cauzelor este riscantă, cu excepția celor desfășurate prin intermediul sistemului de videoconferință sau online; realizarea altor activități, cel puțin pentru următoarele două luni. În același timp, pentru prevenirea, inclusiv a suprapopulării, instituțiile de detenție și instanțele de judecată trebuie să examineze cazurile ce țin de aplicarea măsurilor de liberare din detenție prevăzute de legislația penală[2]. Protecția angajaților la fel trebuie să fie prioritară.   

Reiterăm că efectele suspendărilor și limitărilor sus-menționate nu trebuie în nici un caz să afecteze drepturile și interesele legitime prevăzute pentru deținuți. Iar garanțiile împotriva torturii și altor forme de rele tratamente trebuie să fie respectate necondiționat.

 

 

15 mai 2020

Direcția promovarea drepturilor

omului și comunicare

Tel: 060002656

Direcția prevenirea torturii

Tel: 060002641

 

 

[1] https://promolex.md/17734-apel-cu-privire-la-implementarea-masurilor-urgente-si-suplimentare-pentru-sistemul-penitenciar/?lang=ro

[2] http://ombudsman.md/news/avocatii-poporului-recomanda-autoritatilor-intreprinderea-masurilor-de-urgenta-pentru-eliberarea-din-detentie-a-anumitor-categorii-de-detinuti-inclusiv-minori-prin-aplicarea-celor-mai-potrivite-solu-2/

 

 
     
957
Font Resize