Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a fost sesizată de către IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie despre refuzul autorității tutelare teritoriale de a prelua copilul după finisarea tratamentului din instituția medicală.
Copilul cu statutul de copil rămas temporar fără ocrotire părintească a fost internat la IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie la solicitarea autorităților tutelare teritoriale pentru tratament medicamentos de tip psihiatric, iar la finisarea tratamentului, copilul urma a fi externat și preluat de către autoritatea tutelară teritorială, care din neglijență, invocând diferite pretexte, a refuzat să asigure preluarea pacientului, în termen, conform angajamentului asumat. În rezultat, în lipsa reprezentantului legal, instituția medicală a fost în imposibilitate de a perfecta fișa de externare a copilului și îngrijire ulterioară finalizării tratamentului.
Astfel, Ombudsmanul Copilului, în temeiul mandatului său, a dispus documentarea amplă asupra cazului și situației create și anume a fost realizată o vizită de lucru la instituția medicală, unde au fost purtate discuții cu copilul, cu administrația și secția de internare, au fost solicitate explicații de la autoritatea tutelară teritorială care a invocat motive nefondate, ignorând interesul superior al copilului, au fost verificate legalitatea îndeplinirii atribuțiilor de către autoritatea tutelară, solicitând Procuraturii informații privind efectuarea concursul de selectare a autorității tutelare, care cu regret, nu s-a expus asupra legalității acestor acțiuni. Totodată, au fost solicitate informații de la Ministerului Muncii și Protecției Sociale în vederea acordării asistenței metodologice și ghidării autorității tutelare pentru asigurarea protecției necesare copilului, care a oferit un răspuns superficial.
În concluzie, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, constată că autoritățile responsabile de realizare deplină a drepturilor copilului nu-și realizează pe deplin atribuțiile de care dispun în vederea prevalării drepturilor copilului iar acest caz este relevant în acest sens. În acest context, este de menționat faptul că, externarea copilului a fost posibilă doar după intervenția Avocatului Poporului pentru drepturile copilului.