Ombudsman
Avocatul poporului pentru drepturile copilului

Standardele ONU privind participarea copilului discutate în cadrul Programului de formare „Participarea copilului în procesul decizional”

La 24-25 martie 2021, au avut loc atelierele de discuție cu cele două grupuri înscrise în cadrul Programului de formare „Participarea copilului în procesul decizional”, la care au participat circa 100 de angajați din educație, din domeniul protecției copilului și centrelor de plasament temporar pentru copii, în prima zi, și peste 20 de reprezentanți ai societății civile, în cea de-a doua.

În cadrul sesiunilor online a fost discutat standardul 1 și 9 privind participarea copilului, stipulate de Comitetul pentru Drepturile Copilului în Comentariul General nr. 12 (2009), care prevede că toate procesele în cadrul cărora se solicită opiniile sau participarea unui sau mai multor copii trebuie să fie transparente și informative și respectiv, trebuie să fie responsabile.

La sesiunea din 25 martie, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a menționat că copiii trebuie să dispună de informații complete, accesibile, care vor ține cont de diversitate și vor fi adaptate vîrstei acestora, cu privire la dreptul de a-și exprima liber viziunile de care adulții trebuie să țină cont.

Totodată,  Maia Bănărescu a anunțat despre intenția de a constitui Consiliul Consultativ al Copiilor de pe lângă Ombudsmanul Copilului și a lansat un apel către reprezentanții ONG-urilor de a se implica în procesul de creare a unui Regulament al Consiliului.

Programul „Participarea copilului în procesul decizional în organizație” a fost lansat de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), Oficiul Avocatului Poporului (OAP), este susținut de ERIKS Development Partner și facilitat de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului, membru al APSCF.

PRINT
130
Font Resize