Ombudsman
Comunicare

Reprezentantul Oficiului Avocatului Poporului a vizitat Penitenciarele nr. 8 și nr. 12 din Bender

La 14 mai curent,  șeful Reprezentanței Varnița a Oficiului Avocatului Poporului (OAP) , Veaceslav Ursu, a vizitat Penitenciarele nr.8 și nr. 12 din mun. Bender, aflate în zona cu regim sporit de securitate. Funcționarul s-a documentat privitor la măsurile întreprinse de către administrația Penitenciarelor nr. 8 și nr. 12 din Bender  pentru prevenirea infectării condamnaților și angajaților instituțiilor cu COVID-19.

Șeful Penitenciarului nr. 12 Bender, Oleg Sainsus, și șeful Penitenciarului nr.8 Bender, Serghei Buzdugan, au informat reprezentantul OAP despre acțiunile realizate pentru a preveni infectarea condamnaților și a angajaților din instituție. Astfel, la intrare în penitenciar, potrivit ordinului  Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) nr. 119 din 12.03.2020,  toate persoanele sunt  obligate să completeze  un chestionar de evaluare pentru a preveni accesul persoanelor care au avut contact cu cele infectate cu COVID-19 sau au simptome de contaminare. ANP a asigurat penitenciarele cu măști de protecție și cu dezinfectanți. La intrare în penitenciare zilnic este  măsurată temperatura tuturor angajaților și a persoanelor care vizitează instituția penitenciară.

Administrația Penitenciarului nr. 12 a organizat producerea în cadrul instituției a vizierelor care sunt folosite de condamnați și de către angajați. Ulterior, după  ameliorarea situației legată de pandemie, vizierele confecționate de condamnați vor fi folosite la întrevederile de scurtă durată a acestora cu rudele care vin în vizită.

Vizita șefului Reprezentanței Varnița a Oficiului Avocatului Poporului a fost posibilă cu suportul Inspectoratului de Poliție municipiului Bender, în condițiile în care  intrarea în zonă este blocată de către entitățile din stânga Nistrului. 

Autoritățile de facto din stânga Nistrului din data de 16 martie curent  au introdus stare de urgență  și a pus în aplicare mecanisme de gestionare a stării de urgență.

PRINT
635
Font Resize