Ombudsman
Comunicare

Perspectivele de cooperare a OAP cu CoE, discutate la întrevederea Avocatului Poporului, Avocatului Poporului pentru drepturile copilului cu directorul ODGP al Consiliului Europei, aflată în vizită la Chișinău

Pe data de 4 octombrie curent, Avocatul Poporului, Natalia Moloșag, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, au avut o întrevedere cu directorul Oficiului Directoratului General de Programe al Consiliului Europei (ODGP), Verena Taylor, aflată în vizită la Chișinău.

În cadrul întrevederii au fost trecute în revistă activitățile mai importante realizate de CoE în ultimii ani precum și discutate perspectivele colaborării Oficiului Avocatului Poporului (OAP) cu CoE în contextul realizării Planului de acțiuni RM – CoE pentru 2021-2024, promovarea și protecția drepturilor omului fiind o componentă de bază a acestuia.

A fost menționată importanța cooperării Instituției Naționale pentru Drepturile Omului din Moldova cu CoE pe mai multe dimensiuni, printre care fortificarea capacităților OAP în ansamblu, ale Mecanismului Național de Prevenire a Torturii (MNPT) în particular; promovarea și protecția drepturilor copilului; combaterea discriminării și a discursului de ură; combaterea violenței domestice. Aceste și alte cooperări au avut și au loc în cadrul proiectelor ale cărui beneficiar a fost sau este și Oficiul Avocatului Poporului: Consolidarea Sistemului de Justiție Penală bazat pe respectarea drepturilor omului; Consolidarea Diversității și Egalității; Combaterea violenței împotriva copiilor în Republica Moldova.  

În context, Verena Taylor a salutat adoptarea în primă lectură a legii cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul, exprimându-și speranța că, după adoptarea acestuia în ansamblu, autoritățile moldovenești vor depune eforturi consolidate pentru asigurarea implementării eficiente a Convenției date. Oficialul CoE a subliniat că la fel de importantă este și respectarea angajamentelor asumate de către Republica Moldova prin aderarea la Convenția Consiliului Europei privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și abuzurilor sexuale (Convenția Lanzarote).

Referindu-se la implementarea Convenția Lanzarote în Republica Moldova, Ombudsmanul Copilului, Maia Bănărescu, a accentuat necesitatea instituirii unui mecanism viabil de monitorizare, ceea ce va fi valabil și în cazul Convenției de la Istanbul.

Avocatul Poporului, Natalia Moloșag, apreciind suportul acordat de CoE Oficiului Avocatului Poporului pe segmentul examinării și investigării cererilor, a declarat că va depune toate eforturile pentru ca adresările persoanelor să fie examinate eficient și cu impact pozitiv.

Au fost exprimate opinii privitor la însemnătatea continuării colaborării pentru  consolidarea capacității instituției de a colecta date pe segmentul discursului de ură, fortificarea în continuare a MNPT, care urmează să-și înceapă în scurt timp activitatea într-o nouă componență; perfecționarea Legii nr. 52 cu privire la Avocatul Poporului, în corespundere cu Avizul Comisiei de la Veneția; adoptarea de către Parlament a proiectului de lege nr. 301 cu privire la criminalizarea discursului de ură.  S-a menționat că, potrivit Planului de acțiuni RM –CoE, o direcție de colaborare urmează a fi consolidarea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului.  

La întrevedere au participat, de asemenea, șeful Oficiului CoE la Chișinău, William Massolin, și secretarul general al Oficiului Avocatului Poporului, Olga Vacarciuc.

PRINT
550
Font Resize