Ombudsman
Comunicare

Avocatul Poporului îndeamnă autoritățile și populația la un efort solidar pentru depășirea stării de criză sanitară

Avocatul Poporului este alarmat de agravarea situației epidemiologice din țară  și situația catastrofală în care se află sistemul de sănătate după mai mult de trei luni de la începutul crizei sanitare în Republica Moldova.

 Creșterea dramatică a numărului de îmbolnăviri de COVID-19 în ultimele zile până la cifra record de 402 cazuri de infectare constituie dovada faptului că răspunsul la criza sanitară nu a fost unul pe potriva pericolului pe care îl prezintă Coronavirusul de tip nou.

În opinia Avocatului Poporului,  populația nu a tratat aceasta amenințare pentru sănătatea și securitatea publică cu seriozitatea, atenția și responsabilitatea cuvenită. Inclusiv din acest motiv s-a ajuns la etapa actuală, care impune o schimbare de abordări și atitudini pentru a face față crizei și a o depăși cu cât mai puține pierderi de vieți omenești, dar și pentru a nu indice în colaps sistemul medical pe cale să cedeze presiunii și efortului la care a fost supus de la începutul epidemiei. Situația la care s-a ajuns demonstrează, totodată,  ce urmări poate avea ignorarea de către factorul politic a tuturor recomandărilor medicilor din țară și ale OMC privitor la modalitatea de gestionare a epidemiei, susține Avocatul Poporului. 

Mihail Cotorobai cheamă populația să respecte cu strictețe regulile de distanțare socială și de igienă menite să stopeze răspândirea epidemiei de Coronavirus. Măsurile de relaxare luate de autorități trebuie înțelese corect. Pericolul de infectare și de propagare a virusului nu a dispărut. Avocatul Poporului îndeamnă oamenii să fie vigilenți și responsabili pentru propria sănătate și viață, cât și pentru cele ale apropiaților și membrilor comunității. Respectând recomandările medicilor, respectați dreptul altor persoane la viața și sănătate, menționează Avocatul Poporului.

Mihail Cotorobai mai accentuează că autoritățile vor rămâne a fi neputincioase în față epidemiei, în cazul în care populația va manifesta în continuare nepăsare pentru propria stare de sănătate și pentru sănătatea publică. Din cauza lipsei de disciplină și iresponsabilității am ajuns la 402 îmbolnăviri pe zi și vom putea rămâne mult timp o țară din zona roșie, închisă pentru toată lumea din jur. 

Totodată,  Avocatul Poporului se adresează autorităților cu îndemnul să analizeze minuțios în cadrul Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică evoluțiile de ultimă oră și să adopte măsurile necesare pentru ameliorarea situației.  Experiența altor state care au atins rezultate favorabile în contracararea COVID-19 ar putea fi edificatoare pentru Republica Moldova.

 

765
Font Resize