Ombudsman
PREVENIREA TORTURII

Siguranța în sistemul psihiatric și rezidențial în perioada iulie-septembrie 2022

În trimestrul trei al anului 2022, instituțiile psihiatrice și rezidențiale au continuat să sesizeze Avocatul Poporului cu privire la incidentele ce au avut loc zilnic în instituțiile respective. Urmare, a comunicatelor recepționate doar de la unele instituții, Oficiul Avocatului Poporului a primit informații despre 21 decese (în creștere cu 3 cazuri, comparativ cu trimestrul doi); 28 (în creștere cu 5 cazuri, comparativ cu trimestrul doi) cazuri de leziuni obținute în instituții; 13 (în descreștere cu 15 cazuri, comparativ cu trimestrul doi) cazuri grave de violență între pacienți și rezidenți; 40 (în creștere cu 6 cazuri, comparativ cu trimestrul doi) cazuri de aplicare a mijloacelor de contenționare și control și 87 (în creștere cu 13 cazuri, comparativ cu trimestrul II) de cazuri de internare a pacienților cu leziuni. La fel, au fost raportate 2 cazuri de atac asupra personalului din partea pacienților. Oficiul Avocatului Poporului a intervenit prin sesizare ex-officio într-un caz de deces violent la Spitalul de Psihiatrie Bălți.  

Raportul trimestrial „Siguranța în sistemul psihiatric și rezidențial” pentru perioada 01 iulie – 30 septembrie 2022 este elaborat și diseminat în scop de informare și de prevenire, ca obiect al procesului de monitorizare a situației în locurile privative de libertate.    

Raportul trimestrial poate fi consultat aici: http://ombudsman.md/wp-content/uploads/2022/10/Raport_trimestrial_psihiatrie_plasament.pdf

PRINT
118
Font Resize