Ombudsman
Despre

Refuzul reprezentantului legal de a permite testarea unui minor pentru COVID-19

Problema sesizată – refuzul reprezentantului legal de a permite testarea unui minor pentru COVID-19

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, a fost sesizat pentru medierea unui conflict între părintele unui minor și administrația unei instituții medico-sanitare publice spitalicești. Un minor care avea o fractură urma să fie supus unei intervenții chirurgicale. Deoarece copilul manifesta unele simptome de contaminare cu Coronavirus de tip nou  și pentru a nu pune în pericol o echipă întreagă de medici,  instituția medicală a solicitat acordul reprezentantului legal de a testa minorul pentru COVID-19, însă mama copilului a refuzat testarea minorului.

Reacția Ombudsmanului Copilului:

Funcționari din cadrul Oficiului Avocatului Poporului au discutat cu reprezentantul legal al minorului la acest subiect, însă doar după ce i s-au adus la cunoștință prevederile Hotărârii nr. 8 din 15 martie 2020 a Comisiei naționale pentru situații excepționale privind sancțiunile care ar putea fi aplicate în urma refuzului, mama copilului a dat acordul pentru testarea la COVID-19.

Anterior Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a îndemnat public[1] părinții și alți reprezentanți legali ai copiilor asupra obligației și responsabilității acestora de a întreprinde toate măsurile pentru crearea condițiilor de maximă securitate pentru a evita îmbolnăvirea copiilor, în special cu virusul COVID-19.  Cu această ocazie, Ombudsmanul Copilului reamintește despre responsabilitatea părinților de a  respecta cu strictețe regulile impuse de către autoritățile statului, pentru protejarea inclusive a lucrătorilor medicali.

În contextul noilor modificări în cadrul legal care stabilesc atragerea la răspundere contravențională a persoanelor care nu respectă regulile impuse de autorități și la răspunderea penală pentru răspândirea virusului,  Ombudsmanul Copilului readuce în atenția celor care au în grija lor copii,  prevederile Codului contravențional privind atragerea la răspundere pentru neîndeplinirea obligațiilor de întreținere, de educare şi de instruire a copilului. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului,  Maia Bănărescu, a declarat că este disponibilă să intervină în cazurile legate de situația epidemiologică, dar și legate de protecția drepturilor copilului. Pentru aceasta a fost lansat Telefonul de încredere al Copilului,  gestionat  de către Direcția drepturilor copilului a Oficiului Avocatului Poporului – 080011116.

[1] http://ombudsman.md/news/avocatul-poporului-pentru-drepturile-copilului-este-ingrijorat-de-numarul-mare-de-copii-infectati-cu-virusul-covid-19-si-solicita-responsabilizarea-adultilor-care-au-in-supraveghere-copii-si-atentio/?fbclid=IwAR2XRtgQJy0sCYNj2P_MyH5u-VOr-nrWxxi4vFAO5LfxITCshty4gLrsP0k

184
Font Resize