Ombudsman
Despre

Problema: Refuzul de internare în spital a copilului împreună cu părinții/reprezentanții legali

 Refuzul de internare în spital a copilului împreună cu părinții/reprezentanții legali

Ombudsmanul Copilului a fost sesizat despre problema internării copiilor în spital împreună cu părinții/reprezentanții legali.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului precizează că  în legislație nu este indicată o vârsta exactă până la care copilul poate fi internat în spital împreună cu părinții/reprezentanții legali. Se face analogie cu vârsta copilului pentru care se acordă concediul medical părinților -10 ani. Deci, până la vârsta de 10 ani părinții, reprezentanții legali sunt in drept să solicite internarea împreună cu copilul. Norma legală care indica vârsta de 3 ani deja nu este in vigoare. Evident depinde și de copil, dacă acesta se descurcă singur, dar sunt și minori  care nici nu doresc să fie cineva alături dintre adulți.  În aceste cazuri părinții vor putea beneficia de concediul medical fără a fi internați in spital.
Totodată, Ombudsmanul Copilului menționează că orice caz trebuie abordat individual. Există situații în care este necesară prezenta adultului 24 din 24 de ore sau pe timp de noapte, în care spitalul nu are condițiile necesare sau este supraaglomerat din cauza unor epidemii etc.

Atunci când copilul nu poate de sine stătător să se îngrijească din diferite motive, fie că este în stare gravă, dizabilitate etc., vârsta se poate extinde și până la 18 ani.
La fel, este important să se cunoască că părinții/reprezentanții legali trebuie să fie informați și să li se solicite acordul asupra intervențiilor medicale, tratamente, analize, teste etc. Și copiii trebuie să fie informați despre acest lucru, desigur în dependentă de vârsta și gradul de înțelegere a acestora a situației.
Părinții/reprezentanții legali nu pot refuza nejustificat tratamentul sau orice altă intervenție medicală, în special când se pune în pericol viața copilului. În astfel de situații părinții se îndepărtează de la luarea deciziei, se acționează în interesul superior al copilului. Părintele/reprezentantul legali poate fi atras la răspundere contravențională și penală, în dependență de gravitatea acțiunii. În situația de epidemie, aceștia pot fi atrași la răspundere pentru refuzul de a face copilului testul la virusul COVID 19.”

199
Font Resize