Ombudsman
Despre

Deținătorii de patentă nu au ajutor de șomaj pe timp de pandemie

Problema sesizată – deținătorii de patentă nu au ajutor de șomaj pe timp de pandemie

Pe 13 aprilie 2020, în adresa Ombudsmanului a parvenit cererea unui grup de iniţiativă format din deţinători de patentă care şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă. Adresanţii s-au plâns că nu se regăsesc în pachetul de măsuri anticriză elaborate de Guvern. Adresanţii susțin că au cerut Guvernului şi Preşedinţiei implicare în problema dată, însă nu au primit răspuns.

Reacția Avocatului Poporului

Avocatul Poporului a constatat că în pachetul de măsuri anticriză elaborat de Guvern pentru susţinerea cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă nu sunt prevăzute instrumente de sprijin al persoanelor care suportă constrângeri financiare, cauzate de sistarea activităţii sau imposibilitatea desfăşurării activităţii pe timp de pandemie. De asemenea, această categorie de cetăţeni nu se regăsește ca subiect al subvenţiei nici în prevederile Dispoziţiei nr. 16 a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale din 10 aprilie 2020, rămânând în afara ajutorului de protecţie socială.

Ombudsmanul s-a adresat Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale cu recomandarea de creare a unui mecanism fiabil pentru asigurarea protecţiei sociale a deţinătorilor de patentă, care şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă şi au rămas fără ajutorul de şomaj.

Adresarea Avocatului Poporului 

PRINT
154
Font Resize