Ombudsman
Comunicare

Avocatul Poporului subscrie Apelului mai multor ONG-uri privind necesitatea definitivării în regim de urgență a proiectului de lege nr. 301 cu privire la  reglementarea infracțiunilor motivate de prejudecată

Avocatul Poporului subscrie Apelului[1] mai multor ONG-uri privind necesitatea definitivării în regim de urgență a proiectului de lege nr. 301 cu privire la  reglementarea infracțiunilor motivate de prejudecată

În ultimii doi ani, Avocatul Poporului și societatea civilă au atras repetat atenția asupra faptului că discursul de ură și instigare la discriminare este din ce în ce mai frecvent utilizat în limbajul și comportamentul cotidian, precum și în spațiul public. Relevante sunt în context datele prezentate de Asociația Promo-LEX urmare a monitorizării realizate în anul 2019. Potrivit datelor acumulate, pe durata de 7 luni de monitorizare au fost identificate 835 de cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare, care au afectat diverse grupuri de persoane.

Avocatul Poporului a susținut permanent că este imperios necesară investigarea eficientă și reacția  autorităților pe măsură la astfel de acte care atentează la demnitatea umană. Asta deoarece, la modul practic, sancționarea unui asemenea comportament care promovează intoleranța în societate este aproape imposibilă din cauza legislației imperfecte.

Avocatul Poporului atenționează asupra importanței implementării angajamentelor asumate de statul Republica Moldova privind respectarea standardelor internaționale în domeniul drepturilor omului. Recomandări cu privire la necesitatea întreprinderii de acțiuni eficiente pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor motivate de ură și discursului de ură au fost înaintate constant în ultimii ani de către diverse organisme la nivel internațional și regional[2].

Avocatul Poporului îndeamnă deputații din Comisia juridică, numiri și imunități să definitiveze în regim operativ varianta finală a proiectului de lege nr. 301, ținând cont de amendamentele propuse de organizațiile societății civile și cele ale Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, și să prezinte plenului Parlamentului  documentul pentru adoptarea legii.

Adoptarea în lectură finală a proiectului de lege nr. 301 va demonstra o voință politică puternică de luptă cu asemenea manifestări, va contribui la creșterea gradului de responsabilitate a actorilor implicați în utilizarea discursului de ură și va oferi posibilitatea de a combate eficient faptele motivate de prejudecată, inclusiv discursul de ură.

 

 

Direcția promovarea drepturilor

omului și comunicare

Tel.: 060002656

 

[1] https://promolex.md/17968-apel-public-organizatiile-societatii-civile-solicita-comisiei-juridice-numiri-si-imunitati-sa-definitiveze-proiectul-de-lege-nr-301-privind-reglementarea-infractiunilor-motivate-de-prejudecata/?fbclid=IwAR3-a02h6LxUp3Dlfcel5HnzJoc4oUZc9Yfhu46Cxd1FWtgYOGGtQnmVcDo&lang=ro

[2] Comitetul ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare a femeilor; Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI); Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale (CERD)

 

 

 

 

 

451
Font Resize