Ombudsman
Comunicare

Avocatul Poporului se alătură Campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”

Din 1991, de la 25 noiembrie (Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor) până la 10 decembrie (Ziua drepturilor omului), comunitatea internațională marchează  cele 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen[1]. Campaniile 16 Zile de Activism au sensibilizat, au mobilizat societatea și prin intermediul activităților de advocacy au inspirat acțiuni pentru combaterea violenței bazate pe gen în numeroasele sale forme: hărțuirea sexuală, căsătoria infantilă, timpurie sau forțată, violența în familie și violul.

Aceaste activități de sesibilizare și informare se regăsesc în continuare pe agenda Ombudsmanului, prin urmare Oficiul Avocatului Poporului se alătură  Campaniei 16 zile de activism împotriva violenței bazate pe gen, progresând în direcția obiectivului prioritar de a pune capăt problemelor de gen cu un șir de activități tematice printre care se numără lecții publice, activități, seminare și traininguri de informare.

Statistica arată că, în Republica Moldova, una din patru femei este victimă a violenței în familie. Avocatul Poporului apreciază ratificarea de către Republica Moldova a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, primul instrument la nivel european care stabileşte standarde obligatorii din punct de vedere juridic în mod specific pentru prevenirea violenţei bazate pe gen, protejarea victimelor violenţei şi pedepsirea făptuitorilor.

Mamele, fiicile, surorile și bunicile noastre au dreptul la o viață lipsită de orice formă de violență bazată pe gen . Ombudsmanul, Ceslav Panico, îndeamnă să ne continuăm eforturile pe tot parcursul anului, de la 16 la 365 de zile de activism pentru promovarea drepturilor omului și implicit ale femeilor. Totodată, Avocatul Poporului recomandă întreprinderea unor măsuri pentru combaterea violenței bazate pe gen chiar de către tine, în școala ta, la locul tău de muncă sau la nivelul comunității din care faci parte, ridicând această problemă ori de câte ori este cazul. O lume fără violență este posibilă și acest obiectiv necesită un curaj de neegalat și acțiuni comune pentru a transforma această viziune în realitate.

Află mai multe despre materialele, informațiile și evenimentele întreprinse de către Oficiul Avocatului Poporului în cadrul Campaniei aici: www.ombudsman.md sau urmărind pagina noastră de facebook https://www.facebook.com/Oficiul-Avocatului-Poporului-Moldova-497701353616168/.

[1] https://www.unfpa.org/16days

PRINT
75
Font Resize