Ombudsman
Comunicare

Avocatul Poporului condamnă cu fermitate orice atacuri la adresa CPDAE

Avocatul Poporului este îngrijorat de caracterul reacțiilor apărute în spațiul public la decizia Consiliului pentru Prevenirea Discriminării și Asigurarea Egalității (CPDAE) privind instalarea în sediul Ministerului Afacerilor Interne a unui crucifix. Asta pentru că unele afirmații făcute la temă au depășit sau sunt la limita admisibilului pentru exercitarea dreptului la libera exprimare.

Unele postări în spațiul on-line și comentariile la acestea au un caracter vădit de denigrare, propagă intoleranță etnică și religioasă ceea ce nu are nimic în comun cu libertatea de opinie și de exprimare. Dezbaterile din spațiul public seamănă mai mult cu o hărțuire, iar practicile discriminatorii sunt justificate invocîndu-se „valorile tradiționale” și religia majoritară dominantă.

Avocatul Poporului condamnă cu fermitate orice atacuri la CPDAE în exercitarea de către această instituție a mandatului și atribuțiilor sale stabilite prin lege. 

Avocatul Poporului amintește de faptul că CPDAE, în calitatea sa de instituție de protecție a drepturilor omului, are misiunea de a veghea respectarea și implementarea standardelor internaționale la nivel național, în particular pe domeniul nediscriminării și asigurării egalității, și, în cazul în care stabilește practici care sunt contrare normelor internaționale, face recomandări pentru eliminarea neregulilor depistate.

Atunci când persoanele, entitățile vizate nu sunt de acord cu deciziile emise de CPDAE, acestea pot fi contestate în instanța de judecată. Blamarea, hărțuirea nu trebuie să fie modalitatea de a dezbate o decizie emisă de CPDAE.

PRINT
78
Font Resize