Astăzi, 20 iunie, marcăm Ziua Mondială a Refugiatului, o zi desemnată de Organizația Națiunilor Unite pentru a spori empatia și înțelegerea față de persoanele refugiate și dificultățile cu care acestea se confruntă. Această zi ne oferă, de asemenea, oportunitatea de a reflecta asupra provocărilor și eforturilor depuse de toți cei implicați în găsirea soluțiilor durabile pentru problemele acestora.
Încă de la începutul conflictului armat în Ucraina, Oficiul Avocatului Poporului a creat Consiliul Consultativ pentru persoanele refugiate, orientat spre protejarea și monitorizarea respectării drepturilor acestora pe teritoriul Republicii Moldova. Membrii și membrele Consiliului au monitorizat respectarea drepturilor persoanelor refugiate prin vizite la centrele de plasament, au formulat propuneri pentru îmbunătățirea legislației și au oferit asistență în cazurile de încălcare a drepturilor omului[1]. Printre cele mai importante recomandări propuse de către Consiliul menționat, au fost implementate următoarele:
- Guvernul Republicii Moldova a dezvoltat și implementat pentru prima dată Hotărârea de Guvern nr. 21/2023 privind acordarea protecției temporare pe teritoriul Republicii Moldova pentru persoanele și copiii care au fugit din Ucraina.
- A fost anulat statutul de audiență pentru copiii din Ucraina, iar înscrierea lor în instituțiile de învățământ este asigurată conform cerințelor Codului Educațional și în mod egal cu copiii cetățenilor Republicii Moldova.
- Facilitarea accesului la protecție temporară prin depunerea declarației pe propria răspundere a domiciliului solicitantului pentru protecție temporară și eliminarea cerințelor birocratice.
- Excluderea cerinței de anulare nejustificată a protecției temporare din HG nr. 21/2013 în cazul în care se constată că persoana a părăsit teritoriul Republicii Moldova și se află în afara teritoriului Republicii Moldova pentru o perioadă cumulată mai mare de 45 de zile.
Potrivit datelor Raportului anual privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2023[2], Oficiul Avocatului Poporului a continuat să monitorizeze respectarea drepturilor persoanelor refugiate conform standardelor internaționale și regionale, menținând un dialog activ cu autoritățile publice locale pentru identificarea provocărilor și propunerea soluțiilor în depășirea acestora.
Respectarea drepturilor persoanelor refugiate a fost reflectat și în Studiul „Percepții asupra drepturilor omului în Republica Moldova”[3] elaborate de Oficiul Ombudsmanului în 2023. Conform studiului, persoanele refugiate, alături de copii, reprezintă categoria socială cu cel mai înalt nivel de asigurare a drepturilor, apreciat pozitiv de 67,6% dintre respondenți, în comparație cu 55,4% pentru cetățenii de rând. Răspunsurile refugiaților indică un nivel înalt de apreciere atât în raport cu populația generală, cât și în mod special față de condițiile oferite refugiaților. Astfel, răspunsul Republicii Moldova la criza refugiaților, prin oferirea unor condiții sigure și adecvate, este apreciat deosebit de pozitiv atât de refugiați, cât și de cetățeni.
În conformitate cu Convenția de la Geneva din 1951 și Protocolul său din 1967, persoanele refugiate au dreptul la protecție și nu pot fi trimise înapoi în țările lor de origine în caz de conflict armat sau război. Ele beneficiază de libertate religioasă, acces la educație și libertate de mișcare în țara gazdă, având în același timp responsabilitatea de a respecta legile țării gazdă și de a contribui pozitiv la societatea în care trăiesc.
În lumina marcării Zilei Mondiale a Refugiatului, Avocații Poporului își reafirmă angajamentul față de protejarea și promovarea drepturilor persoanelor refugiate din Republica Moldova. Continuăm să depunem eforturi pentru a contribui acestor drepturi fundamentale, exprimând solidaritate și sprijin față de toți cei care au trecut prin dificultăți și au fost nevoiți să-și părăsească casele din cauza conflictelor, persecuției sau altor circumstanțe grele.
Împreună, avem o responsabilitate comună de a construi o lume mai empatică și incluzivă, în care fiecare persoană, indiferent de origine sau statut, să poată trăi o viață demnă și în siguranță. Suntem hotărâți să colaborăm strâns cu autoritățile și comunitatea internațională pentru a aduce schimbări pozitive și pentru a asigura respectarea și promovarea drepturilor tuturor persoanelor refugiate
[1] Rapoartele Oficiului Avocatului și Consiliului Consultativ pentru persoanele refugiate https://ombudsman.md/rapoarte/drepturile-persoanelor-straine/
[2] https://ombudsman.md/post-document/raport-anual-privind-respectarea-drepturilor-si-libertatilor-omului-in-republica-moldova-in-anul-2023/
[3] https://ombudsman.md/studiu-perceptii-asupra-drepturilor-omului-in-republica-molodva-in-2023/