Oficiul Avocatului Poporului din Moldova este o instituţie similară institutelor europene şi internaţionale ale ombudsmanilor şi funcționează în baza Legii cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanului) nr. 52 din 03.04.2014. Logo-ul Oficiului Avocatului Poporului aduce semnificații noi în conținutul activității instituției, care vin să sublinieze misiunea Ombudsmanului, dar și prin elemente comune cu sigla veche a instituției arată continuitatea activității și atașamentul față de aceleași valori :
Elementele centrale ale siglei sunt:
Litera O – prima literă a cuvântului Ombudsman, acesta fiind simbolul unui stat democratic;
Ochiul deschis – simbol al supravegherii continue, funcţie de bază a Avocatului Poporului;
Mâna stângă ridicată de persoană care depune jurământul, aceasta fiind promisiunea publică care invocă respectarea de valori morale recunoscute de toţi.
Modificarea logo-ului instituției, în contextul procesului de reorganizare a acesteia din Centrul pentru Drepturile Omului în Oficiul Avocatului Poporului, în conformitate cu prevederile Legii nr. 52 cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul). Lansarea unei noi identități vizuale a fost determinată însă nu doar de nevoia de a semnala schimbarea numelui instituției, a Ombudsmanilor, dar și de dorința, intenţia fermă de a realiza o schimbare nu doar de formă, ci şi de conţinut, astfel încât să fie modificată percepția publicului larg privind activitatea și prestația Avocatului Poporului.
Anterior instituția se numea Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova, care activa din 1998 în baza Legii cu privire la avocaţii parlamentari, nr.1349-XIII din 17 octombrie 1997 în calitate de mecanism nejudiciar important de apărare a drepturilor omului în Republica Moldova. CpDOM era format din 4 avocaţi parlamentari, egali în drepturi, unul dintre care specializat în problemele de protecţie a drepturilor copilului (Avocat al copilului), din funcţionari, care asigurau avocaţilor parlamentari asistenţă organizatorică, informaţională, ştiinţifico-analitică, economico-financiară, precum şi patru Reprezentanţe amplasate în: Bălţi, Cahul, Comrat (Unitatea Teritorială Autonomă ,,Gagauz-Yeri’’) şi Varniţa, activînd ca subdiviziuni teritoriale ale instituţiei.
Sigla veche a Centrului pentru Drepturile Omului a fost creată în 1998 de Gheorghe Munteanu, maestru în arte.
Sigla reprezintă mîna dreaptă, care semnifică conştiinţa. Cartea în formă deschisă din interiorul palmei este instrumentul indispensabil al oricărui apărător de drepturi – Legea Supremă. Balanţa din interiorul cărţii personifică atribuţiile Avocaţilor Parlamentari în calitate de mediatori între cetăţeni şi autorităţile publice. La fel, are menirea să “cîntărească” în mod independent şi imparţial interesele fiecărei părţi. Culoarea albastră este simbolul luptătorilor, al persoanelor care tind spre perfecţiune, linişte, pace şi libertate.
Reprezentanţele Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova Bălţi, Cahul şi Comrat au fost deschise în 2001 prin Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova. În 2012 a fost deschisă o nouă Reprezentanţă în satul Varniţa, raionul Anenii Noi.
Prin semnarea şi ratificarea de către Republica Moldova a Protocolului Opţional la Convenţia ONU împotriva torturii şi altor tratamente crude, inumane sau degradante, în vigoare din 24 iulie 2006, care prevede instituirea unor mecanisme independente pentru prevenirea torturii la nivel naţional, Instituţia Avocaţilor Parlamentari a fost investită cu misiunea respectivă. În scopul acordării asistenţei în exercitarea atribuţiilor avocaţilor parlamentari în calitate de Mecanism Naţional de Prevenire a Torturii, care vizează efectuarea vizitelor preventive în locurile unde se află sau se pot afla persoane private de libertate a fost creat un Consiliu consultativ.
La 20 martie 2008 prin modificările operate la Legea cu privire la avocaţii parlamentari la 20.03.2008, a fost introdus mandatul Avocatului parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului. La 16-18 noiembrie 2009, în Geneva Subcomitetului de acreditate al Comitetului Internaţional de Coordonare a Instituţiilor Naţionale pentru Drepturile Omului a acreditat Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova cu statutul B fapt ce denotă capacitatea Instituţiei avocaţilor parlamentari de a-şi realiza sarcinile în domeniul protecţiei drepturilor omului, dînd dovadă de o plusvaloare exprimată prin recunoaşterea instituţiei pe plan internaţional.
Oficiul Avocatului Poporului din Moldova este membru al organizaţiilor internaţionale: INSTITUTUL INTERNAŢIONAL AL OMBUDSMANULUI, INSTITUTUL EUROPEAN AL OMBUDSMANULUI, ASOCIAŢIA OMBUDSMANILOR ŞI MEDIATORILOR FRANCOFONI. Creată ca o autoritate publică independentă, care să asigure garantarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului de către autorităţile publice centrale şi locale, instituţii, organizaţii şi întreprinderi, indiferent de tipul de proprietate, asociaţiile obşteşti şi persoanele cu funcţii de răspundere de toate nivelurile, Oficiul Avocatului Poporului este autoritatea care favorizează echilibrul între autorităţile publice şi societate, contribuie la apărarea drepturilor omului prin prevenirea încălcării acestora şi repunerii în drepturi, la perfecţionarea legislaţiei ce ţine de domeniu şi educarea juridică a populaţiei, aplicând procedeele prevăzute de legislaţia în vigoare.