A A A

AVOCATUL COPILULUI

Avocatul Copilului

Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului s-a întîlinit cu reprezentanții administrației publice din UTA Găgăuzia

La 16 februarie 2017, Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu a organizat o masă rotundă la Comrat în al cărei cadrul a discutat cu reprezentanții autorităților publice despre problemele cu care se confruntă în asigurarea protecției drepturilor copilului.

La întîlnire au participat  reprezentnați de la Direcția de Învățămînt UTA Găgăuzia, Direcția protecția socială UTA Găgăuzia, Direcția de poliție a UTA Găgăuzia, primariile Ceadîr- Lunga și Vulcănești, Școala de tip internat pentru copii orfani și copii rămași fără îngrijirea părinților, procuratura UTA Găgăuzia, Lumos, Inspectoratul de poliție Vulcănești, școala Nr.7 Comrat, specialisți în protecția copilului din Vulcănești, asistenți sociali din Comrat și Cioc-Maidan. 

Ombudsmanul copilului a declarat în cadrul discuțiilor că deși există mecanisme care teoretic ar trebui să fie eficiente, aplicate în practică nu dau roade, astfel încît copilul care are nevoie de ajutor, pînă la urmă nu are cui i se adresa.

Prezentă la întîlnire, adjunctul bașcanului Găgăuziei, Olesea Tanasoglo a menționat că, deși autoritățile centrale depun efort pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale copiilor, totuși, lipsa comunicării între instituțiile direct responsabile de identificarea și protecția copiilor în situații de risc, are drept consecință cercetarea cazurilor la etapa finală, în loc să fie pus accentul pe prevenirea cazurilor de abuz și neglijență asupra acestora.

Reprezentanți ai procuraturii, inspectoratelor de poliție, direcțiilor protecție socială, serviciilor de asistență psihopedagogică s-au expus asupra eficienței mecanismului intersectorial de cooperare pentru identificarea, evaluarea, referirea, asistenţa şi monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ale violenţei, neglijării, exploatării şi traficului indicînd aspectele slabe ale acestuia.

Participanții au relatat despre serviciile sociale de care beneficiază copiii din UTA Găgăuzia, atribuțiile autorităților publice locale în calitate autoritate tutelară, rolul procuraturii în protecția drepturilor copilului, procesul de instituire a formei de protecție asupra acestuia, încadrarea copiilor cu necesități speciale în procesul educațional. Aceștia au recunoscut că existența Școlii de tip internat pentru copii orfani și copii rămași fără îngrijirea părinților din Ceadîr-Lunga le înlesnește munca, întrucît există o alternativă pentru copiii aflați în situații de risc, atîta timp cît nu le este instituită o formă de protecție. Cu toate acestea, este regretabilă inexistența unei instituții în care ar putea fi plasați cel puțin copiii găsiți noaptea pe străzi.

În cadrul întîlnirii s-a discutat despre problema copiilor nedocumentați și soluțiile care ar facilita obținerea actelor pentru copii prin intermediul autorităților publice locale în calitate de autorități tutelare, dar fără acordul părinților. Primarii din mai multe localități au vorbit despre faptul că, indiferent de locul aflării părinților, în cazul în care aceștia nu sunt lipsiți de drepturile părintești,  nu pot să obțină documentarea fără să le ceară acordul. De asemenea, primarii au menționat că deși există un mecanism prin care părinții pot să încredințeze copiii unui membru al familiei rămas în țară, care își asumă responsabilitatea completă pentru securitatea lor, ei pleacă peste hotare fără să instituie tutela.

Aceleași aspecte au fost discutate și cu președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Alexandr Tarnavschii, cu care Maia Bănărescu s-a întîlnit în aceeași zi.

Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului a mulțumit Comitetului Executiv al Găgăuziei pentru deschiderea și dorința de a se întîlni și a discuta probleme legate de respectarea drepturilor copilului. Acest lucru demonstrează autoritățile publice din UTA Găgăuzia își doresc ca fiecare copil să se simtă în siguranță.