Ombudsman
Avocatul poporului pentru drepturile copilului

Ombudsmanul Copilului, în dialog cu elevii din mai multe instituții de învățământ din țară în ziua în care acum 31 de ani a fost adoptată Convenția ONU pentru drepturile copilului

La 20 noiembrie 2020, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a discutat online cu elevi din mai multe instituții de învățământ din țară despre implementarea Convenției ONU pentru drepturile copilului în Republica Moldova.

Maia Bănărescu a reiterat importanța Convenției, principiile care stau la baza acesteia – nediscriminarea; dreptul la supraviețuire și dezvoltare; interesul superior al copilului, dreptul de a-și exprima liber opinia, în funcție de vârstă și gradul de maturitate.

Ombudsmanul Copilului a discutat cu elevii despre atribuțiile Avocatului Poporului pentru drepturile copilului și modalitatea de sesizare și  colaborare cu acesta,  i-a îndemnat să sesizeze cazurile în care semenii lor sunt în situație de risc, dar din cauza vulnerabilității nu se pot apăra.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a menționat că respectarea drepturilor copilului înseamnă asigurarea bunăstării acestuia sub toate aspectele – în plan social, spiritual, moral, precum și a sănătății fizice și mintale, iar statele care au ratificat Convenția, au responsabilitatea să asigure realizarea drepturilor copilului ca ființă umană.

Cei peste peste 50 de copii din Chișinău, Tiraspol, Anenii Noi, Criuleni, Cimișlia, Cahul, Comrat, Fălești, Grigoriopol, Fălești și alte localități, care au participat la forumul online  i-au adresat întrebări și au transmis mesaje Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, au vorbit  despre problema sanitației în școli, accesul copiilor cu necesități speciale, impedimentele pentru implicarea în procesul decizional, bullyngul și problemele cu care s-au confruntat în procesul educațional și timpul liber în perioada pandemiei.

Maia Bănărescu atrage atenția autorităților asupra necesității abordării bazate pe drepturile copilului la elaborarea politicilor statului, precum și studierea insuficientă în instituțiile de învățămând de toate nivelurile a drepturilor și libertăților fundamentale ale copilului și a instituției Ombudsmanului ca mechanism eficient în protecția drepturilor omului.

Consultarea opiniei copiilor reprezintă una din prioritățile de bază pentru Avocatul Poporului pentru drepturile copilului care anual organizează Forumul Copiilor. În acest an, din cauza situației pandemice, copii au discutat cu Ombudsmanului Copilului în format online.

Convenția Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului a fost adoptată la 20 noiembrie 1989 și ratificată de Republica Moldova pe 12 decembrie 1990. Acest document internațional este în vigoare pentru țara noastră din 25 februarie 1993.

 

 

PRINT
209
Font Resize