Ombudsman
Avocatul poporului pentru drepturile copilului

Ombudsmanul Copilului a participat la cea de-a 24-a conferință anuală a Rețelei Europene a Ombudsmanilor pentru Protecția Drepturilor Copilului (ENOC)

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a participat la cea de-a 24-a conferință anuală a Rețelei Europene a Ombudsmanilor pentru Protecția Drepturilor Copilului (ENOC), desfășurată în acest an în regim online.

În cadrul evenimentului au fost continuate discuțiile inițiate la Conferința ENOC din 21-22 septembrie 2020 asupra evaluării impactului politicilor naționale asupra drepturilor copiilor. Membrii ENOC au făcut schimb de informații privind strategiile și bunele practici în domeniu, iar reprezentanții Rețelei Europene a Tinerilor Consilieri (ENYA) au venit cu recomandări în privința procesului de evaluare a impactului politicilor naționale asupra drepturilor copilului. Aportul tinerilor prezenți a fost simțit și prin intermediul atelierelor practice cu tematici privind impactul COVID-19 asupra respectării drepturilor copilului și procesul de participare, luare a deciziilor și implicare a copiilor în activitatea instituțiilor independente pentru drepturile copilului.

În cea de-a treia zi a Conferinței a avut loc Adunarea Generală a ENOC la care a fost aprobat noul text al Statutului Rețelei Europene a Ombudsmanilor pentru Protecția Drepturilor Copilului. Modificările esențiale operate în textul acestuia vizează rolul ENOC, imperativitatea revederii criteriilor necesare pentru deținerea calității de membru, necesitatea determinării unui sprijin pentru membrii asociați pentru a deveni membri cu drepturi depline, cotizațiile de membru, motivele pentru retragerea calității de membru al Rețelei, procesul, reprezentarea geografică și reprezentarea prin rotație a Biroului ENOC și oportunitatea implicării acestuia prin intermediul Amicus Curiae în cazurile în care sunt vizați copiii de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

La ședința Adunării Generale au fost aprobate două documente esențiale care vor constitui instrumente practice în exercitarea activității de către instituțiile independente pentru drepturile copilului: Cadrul comun de referință privind evaluarea impactului asupra drepturilor copilului (CRIA) și Declarația de poziție ENOC asupra CRIA.

Totodată, în cadrul Adunării Generale au fost trecute în revistă evenimentele organizate de ENOC în acest an în care președenția organizației a fost deținută de  Ombudsmanul Irlandei de Nord pentru drepturile copilului, Koulla Yiasouma.

La sfârșitul Conferinței au fost stabilite prioritățile Rețelei pentru anul 2021, precum și cele ale ENYA. Adunarea Generală a ales noul Birou al ENOC pentru anul următor. Conferința a fost găzduită de Comisarul Scoțian pentru copii și tineri, reprezentat de Bruce Adamson, care a preluat președinția ENOC pentru anul 2021.

PRINT
112
Font Resize