Ombudsman
Comunicare

Instruire în domeniul protecției avertizorilor de integritate pentru juriștii din UTA Găgăuzia

La 09 decembrie 2020, angajații Reprezentanței Comrat a Oficiului Avocatului Poporului au organizat și desfășurat un seminar de instruire pe platforma Zoom pe tema „Integritatea și avertizarea de integritate. Protecția acordată de  către Avocatul Poporului avertizorilor de integritate”.

Seminarul a fost organizat cu sprijinul informațional oferit de Direcția de Justiție a UTA Găgăuzia. La instruire au participat 26 de specialiști – juriști din diferite departamente ale Comitetului executiv al UTA Găgăuzia, din primăriile și administrațiile raionale.

În cadrul seminarului a avut loc o prezentare tematică, au fost discutate spețe. Activitatea s-a desfășurat într-o manieră interactivă, utilizând metodele moderne de formare pentru profesioniști.

Șefa Reprezentanței Comrat a Oficiului Avocatului Poporului Svetlana Mironova a subliniat importanța prevenirii corupției și protejării avertizorilor de integritate, a analizat legislația internațională și națională în acest domeniu și a evidențiat competențele Avocatului Poporului în promovarea integrității și protejarea avertizorilor de integritate.

Consultantul principal Sergei Rudevici a subliniat necesitatea intergității profesionale a angajaților din cadrul autorităților de stat și problemele divulgării practicilor ilegale și procedura de obținere a statutului de avertizor de integritate.

Participanții au discutat și au pus întrebări despre garanțiile acordate avertizorilor de integritate. Prin rezolvarea spețelor au fost generalizate cunoștințele acumulate.

Participanții la seminar și-au exprimat dorința de a mai frecventa astfel de instruiri și au ajuns la concluzia că instruirile pe această temă sunt necesare.  

În context aminitim că Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, a  lansat recent  modulul de studiere on-line E-learning prin cursul „Avertizorii de integritate”  http://ombudsman.md/courses/ Cursul este disponobil în limba rusă și în limba romană.

Avertizorii de integritate pot solicita protecția Avocatului Poporului prin completarea unei cereri on-line: http://ombudsman.md/avertizari-de-integritate/ .

256
Font Resize