Ombudsman
Comunicare

Curtea Constituțională a ținut cont de Opinia Oficiului Avocatului Poporului când s-a pronunțat pe marginea sesisării unui deputat pentru interpretarea unor prevederi ale Legii privind reabilitarea victimelor represiunilor politice.

Curtea a declarat neconstituțional textul „copiii persoanelor supuse represiunilor care s-au născut în locurile de represiune sau în drum spre ele se consideră copii proveniţi din căsătoria încheiată până la represiune” din articolul 1 din Legea nr. 296 din 23 noiembrie 1994 pentru interpretarea unor prevederi ale Legii nr. 1225 din 8 decembrie 1992 privind reabilitarea victimelor represiunilor politice.

Curtea a constatat că interpretarea oficială făcută prin articolul 1 din Legea nr. 296 din 23 noiembrie 1994 a condus la excluderea din categoria victimelor represiunilor politice și a eventualilor beneficiari ai reabilitării a persoanelor născute în locurile de represiune sau în drum spre ele: (i) de către o femeie represată necăsătorită, precum și (ii) dintr-o căsătorie încheiată în timpul represiunii. Curtea a constatat că tratamentul diferențiat al unor persoane născute în locurile de represiune sau în drum spre ele admis de norma contestată este lipsit de un scop legitim și nu are o justificare obiectivă și rezonabilă.

Argumente similare au fost invocate și de către Avocatatul Poporului în Opinia/Amicus Curiae prezentată la solicitarea Curții Constituționale. (Opinie AMICUS CURIAE pentru Curtea Constituţională la sesizarea nr. 109a/2020 privind controlul constituţionalităţii unor prevederi din
articolul 1 al Legii nr. 296 din 23 noiembrie 1994 pentru interpretarea unor prevederi ale Legii privind reabilitarea victimelor represiunilor politicedin 11.08.2020 – CC – Opinie la sesizarea nr. 109a-2020 represiunile politice
)

PRINT
106
Font Resize