Ombudsman
Comunicare

Angajații Oficiului Avocatului Poporului lansează ideea unei campanii pe rețelele de socializare cu hashtag-ul #EuNuSuntVirusEuSuntOm

Scopul Campaniei este combaterea discriminării și discursului de ură împotriva persoanelor suspectate de infectare cu COVID, contaminate de Coronavirus sau vindecate de această boală infecțioasă.

Rubrica lansată pe rețelele de socializare va include mărturii ale persoanelor afectate într-un anumit mod de COVID-19, inclusiv ale oamenilor apropiați ai acestora, în care să fie descrisă experiența prin care au trecut și dificultățile pe care le-au avut sau le mai au de înfruntat din cauza stigmatizării în societate. Aceste istorii, descrieri ale situațiilor reale și distribuite în spațiul public sperăm că vor sparge tiparele create în societate privitor la victimele virusului și că va empatiza publicul larg pentru a trata cu înțelegere această categorie de  persoane. 

În calitate de autor al inițiativei, echipa Oficiului Avocatului Poporului își rezervă dreptul să gestioneze mesajele plasate la acest subiect, pentru a le elimina pe cele instigatoare la ură sau discriminare sau cu un caracter licențios și ofensator.

 Ideea unei campanii pe rețelele de socializare cu hashtag-ul #IAmNotAVirus a fost avansată de către Raportorul ONU pentru drepturile minorităților naționale, Fernand de Varennes, în legătură cu atacurile la adresa persoanelor de origine chineză, din unele țări asiatice sau împotriva unor migrați. Inițiativa este preluată și de către Oficiul Avocatului Poporului, alături de instituții și organizații din alte țări. 

Angajații Oficiului Avocatului Poporului constată că pandemia de COVID-19 nu este doar o problemă de sănătate.  Acest virus poate provoca manifestări de ură, intoleranță, excluziune socială și stigmatizare, ceea ce constituie laturile întunecate ale bolii. (https://tuk.md/socium/nekotorye-zhiteli-taraklii-objavili-travlju-rodstvennikam-zarazhennyh-koronavirusom-ljudej/?fbclid=IwAR3PxF08Qt8sfKawvsKwXeVxJznj2uQyN1AuG81XDsLoh6dWcV3LR_hfLnQ)

Cu regret, și în Republica Moldova atestăm această tendința, dat fiind că persoanele suspectate de infectare cu COVID, contaminate de Coronavirus sau vindecate de această boală infecțioasă tot mai frecvent devin ținta unor atacuri, pe motiv că ar fi vinovați de răspândirea virusului ucigaș.

Angajații Oficiului Avocatului Poporului condamnă asemenea comportamente, accentuând că discriminarea și exclusiunea socială nu trebuie să fie admise, acestea conduc la lezarea altor drepturi și au consecințe nefaste asupra persoanelor stigmatizate.

Echipa Oficiului Avocatului Poporului se adresează tuturor membrilor societății cu îndemnul de a nu permite ca infecția să ne afecteze coeziunea și solidaritatea umană. În perioada pandemiei de Coronavirus avem nevoie de acțiuni ferme din partea autorităților, dar și a tuturor membrilor comunității pentru protejarea drepturilor celor mai vulnerabile și marginalizate persoane, inclusiv a celor afectași de COVID-19.

Membrii staff-ului instituției cheamă membrii societății la responsabilitate, să  nu exploateze temerile din jurul bolii pentru a face țap ispășitor anumite categorii de persoane, ceea ce duce la o creștere a violenței împotriva lor. De asemenea, ei se adresează populației cu chemarea să dea dovadă de înțelegere, empatie și solidaritate umană față de persoanele care au avut de suferit din cauza COVD-19.

De asemenea, se atrage atenția asupra faptului că stigmatul poate determina oamenii să ascundă boala pentru a evita discriminarea, ceea ce va conduce la răspândirea în continuare a infecției.

 

 

2020/ 04 /06

Direcție promovarea drepturilor

 omului și comunicare

Tel.: 060002656

#EuNuSuntVirusEuSuntOm

#IAmNotAVirus

338
Font Resize