Ombudsman
Comunicare

Activități de informare privind respectarea drepturilor omului în activitatea poliției

Șefa Reprezentanței Comrat a Oficiului Avocatului Poporului Svetlana Mironova  în cadrul planului instituției de promovarea a drepturilor omului, a organizat la 19 și 26 februarie 2021 activități de informare în domeniul drepturilor omului cu ofițerii din inspectoratele de poliție  din Ceadâr-Lunga și Vulcănești pe tema „Prevenirea torturii și a relelor tratamente  în activitatea poliției. Drepturile persoanei reținute”.

La începutul activităților participanții au fost informați despre  atribuțiile și lucrul Avocatului Poporului din Republica Moldova și al Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului.

În cadrul activităților au fost discutate probleme de reglementare juridică a procedurii de reținere  a persoanelor care încalcă legea sau sunt bănuite de acest lucru. Au fost discutate celel trei garanții de respectare a drepturilor omului în procedura dereținere a persoanei:  dreptul la asistență acordată de un avocat, dreptul de a fi examinat de către un medic, dreptul de a anunța rudele sau alte persoane  despre reținere, precum și dreptul persoanei reținute de a fi informat despre drepturile sale. Angajații au pus în discuție aspecte legate de condițiile existente în cadrul izolatoarelor de detenție preventivă, aspecte legate de escortărea  persoanelor reținute. De asemenea în cadrul seminarului au fosrt discutate standardele Comitetul pentru prevenirea torturii şi a tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante al Consiliului Europei. Svetlana Mironova a mai  informat participanții  despre Mecanismul Național de Prevenire a Torturii din Moldova.

Participanților la activități le-au fost repartizate materiale informative editate de Oficiul Avocatului Poporului. 

100
Font Resize