OMBUDSMANUL COPILULUI
Documente
Ombudsmanul Copilului a solicitat includerea în bugetul național 2021 a resurselor financiare pentru susținerea familiilor cu copii, afectate de COVID-19, asigurarea condițiilor privind sanitația în școli și salarizarea specialistului pentru drepturile copilului.
7 decembrie 2020
În demersul expediat prim-ministrului, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a solicitat planificarea în bugetul național a resurselor financiare pentru :
susținerea familiilor cu copii afectate de situația epidemiologică nefavorabilă cauzată de virusul SARS-CoV-2, în special a familiilor monoparentale;
finalizarea Mai mult În demersul expediat prim-ministrului, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a solicitat planificarea în bugetul național a resurselor financiare pentru :
susținerea familiilor cu copii afectate de situația epidemiologică nefavorabilă cauzată de virusul SARS-CoV-2, în special a familiilor monoparentale;
finalizarea realizării acţiunii pct. 2 Asigurarea accesului copiilor la surse îmbunătăţite de apă în grădiniţe şi şcoli – 100% din instituţii, până în 2020 din cadrul Programului Naţional pentru implementarea Protocolului privind Apa şi Sănătatea în Republica Moldova pentru anii 2016-2025, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1063 din 16.09.2016, obiectivul 3, domeniul III, art. 6;
salarizarea specialistului în protecţia drepturilor copilului, funcţionar public din cadrul primăriei care realizează activităţi de suport pentru îndeplinirea atribuţiilor autorităţii tutelare locale.
Ombudsmanul Copilului a adresat o solicitare Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a Consiliului municipal Chişinău
10 noiembrie 2020
Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului a fost sesizat în privinţa mai multor semnale din partea părinţilor, cu privire la acţiuni de favorizare a unor elevi în contextul frecventării orelor de studii, invocând, că unii elevi zilnic sunt prezenţi în sălile de curs ale instituţiilor de învăţământ, iar alţii sunt obligaţi de a varia procesul Mai mult Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului a fost sesizat în privinţa mai multor semnale din partea părinţilor, cu privire la acţiuni de favorizare a unor elevi în contextul frecventării orelor de studii, invocând, că unii elevi zilnic sunt prezenţi în sălile de curs ale instituţiilor de învăţământ, iar alţii sunt obligaţi de a varia procesul de învăţământ prin ore în format on-line, potrivit graficului aprobat de instituţia de învăţământ, deşi nu au contraindicaţii medicale sau alte temeiuri în acest sens.
Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului reiterează că instituţiile de învăţământ nu pot stabili principii de admitere la studii bazate pe anumite restricţii, cu excepţia cazurilor stipulate de legislaţia în vigoare, iar condiţionarea în sensul restricţiilor admise în perioada stării de urgenţă, nu anulează principiile de bază a raporturilor educaţionale pe care acestea se întemeiază.
În scopul de a monitoriza realizarea dreptului la educaţie a elevilor, în temeiul art.23 din Legea nr.52/2014, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului a solicitat DGETS concursul în vederea atenţionării personalului de conducere, inclusiv printr-o circulară, a tuturor instituţiilor de învăţământ asupra evitării oricăror acţiuni şi/sau inacţiuni în privinţa elevilor, care ar genera impacte negative şi tratamente inechitabile ori discriminatorii.
Propunere de modificare a legislaţiei (Legea privind drepturile copilului (nr. 338/1994))
28 septembrie 2020
Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului Maia Bănărescu propune iniţierea unei evaluări ex-post de impact asupra Legii nr. 338/1994 privind drepturile copilului sau audieri publice pentru identificarea paşilor următori în perfecţionarea cadrului normativ naţional în materia drepturilor copilului, pentru racordarea la standardele internaţional Mai mult Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului Maia Bănărescu propune iniţierea unei evaluări ex-post de impact asupra Legii nr. 338/1994 privind drepturile copilului sau audieri publice pentru identificarea paşilor următori în perfecţionarea cadrului normativ naţional în materia drepturilor copilului, pentru racordarea la standardele internaţionale, în special la Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului.
Opinie AMICUS CURIAE a Avocatului Poporului pentru drepturile copilului la sesizarea adresată Curții Constituționale privind excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi din articolele 54 din Codul familiei şi 8 alin. (2) din Legea nr. 338 din 15 decembrie 1994 privind drepturile copilului
17 septembrie 2020
Pe rol la Curtea Constituţională a Republicii Moldova se află în examinare sesizarea nr.120g/2020 privind excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi din articolele 54 din Codul familiei şi 8 alin. (2) din Legea nr. 338/1994 privind drepturile copilului. La data de 30 iulie 2020 Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a fost invitat s Mai mult Pe rol la Curtea Constituţională a Republicii Moldova se află în examinare sesizarea nr.120g/2020 privind excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi din articolele 54 din Codul familiei şi 8 alin. (2) din Legea nr. 338/1994 privind drepturile copilului. La data de 30 iulie 2020 Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a fost invitat să prezinte opinia asupra sesizării menţionate. Prin urmare, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului prezintă Opinia sa în temeiul art. 16 lit. f) din Legea nr.52/2014 cu privire la Avocatul Poporului prin prisma respectării standardelor în domeniul drepturilor copilului.
Evaluare independentă a respectării dreptului la sănătate a elevilor în școli inițiată de Ombudsmanul Copilului
10 august 2020
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului în procesul monitorizării modului de respectare a drepturilor la sănătate a copilului, reieşind din priorităţile stabilite la acest segment, a iniţiat realizarea unei Evaluări independente, la nivel naţional privind: accesul la apă potabilă, dotarea cabinetelor medicale, starea şi locaţia grupuri Mai mult
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului în procesul monitorizării modului de respectare a drepturilor la sănătate a copilului, reieşind din priorităţile stabilite la acest segment, a iniţiat realizarea unei Evaluări independente, la nivel naţional privind: accesul la apă potabilă, dotarea cabinetelor medicale, starea şi locaţia grupurilor sanitare în instituţiile de învăţământ publice şi private, conform următoarelor niveluri: primar, secundar, gimnazial, liceal.
În acest sens, Ombudsmanul Copilului a expediat mai multe demersuri autorităților centrale responsabile în acest domeniu.
- Demersul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării
- Demersul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
- Demersul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului către Agenția Națională de Sănătate Publică
- Răspunsul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării
- Răspunsul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
Redeschiderea instituțiilor de educație timpurie în sectorul privat și public
10 august 2020
Ombudsmanul Copilului a solicitat Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică examinarea chestiunii privind redeschiderea instituțiilor de educație timpurie în sectorul privat și public.
Un demers în acest sens a fost expediat președintelui Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, Ion Chicu. Inițiativa vine urmare a mai multo Mai mult Ombudsmanul Copilului a solicitat Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică examinarea chestiunii privind redeschiderea instituțiilor de educație timpurie în sectorul privat și public.
Un demers în acest sens a fost expediat președintelui Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, Ion Chicu. Inițiativa vine urmare a mai multor adresări la Ombudsmanul Copilului vizând subiectul în cauză, precum și după discuția online pe care Maia Bănărescu a avut-o pe 7 august curent cu un grup de 25 de persoane, printre care părinți, reprezentanți ai societății civile, ai businessului privat în domeniul educației timpurii.
Combaterea fenomenului copiilor în situație de stradă
16 iulie 2020
Ombudsmanul Copilului pledează pentru organizarea unor dezbateri parlamentare la care să se discute despre crearea unui cadru legal funcțional și a mecanismelor necesare pentru combaterea fenomenului copiilor în situație de stradă. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a lansat inițiativa organizării în regim de urgență a unor dezbateri pa Mai mult Ombudsmanul Copilului pledează pentru organizarea unor dezbateri parlamentare la care să se discute despre crearea unui cadru legal funcțional și a mecanismelor necesare pentru combaterea fenomenului copiilor în situație de stradă. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a lansat inițiativa organizării în regim de urgență a unor dezbateri parlamentare la subiectul dat, la care să participe reprezentanți ai mai multor comisii parlamentare. Maia Bănărescu a făcut apel către prim-ministru, președintele Consiliului național pentru protecția drepturilor copilului să includă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului problema copiilor în situație de stradă, în vederea identificării unor soluții pentru aceasta.
- Opinia Ombudsmanului Copilului expediată Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media
- Adresarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului
- Adresarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului Primarului municipiului Chișinău
- Adresarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului Președintelui Parlamentului R.Moldova
Opinia asupra proiectului de Lege privind anularea examenelor naţionale de absolvire a programelor de studii în învăţământul general, sesiunea de examinare 2020
18 iunie 2020
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului propune modificarea normei în conformitate cu standardele internaţionale şi solicită reexaminarea acesteia în vederea excluderii oricăror tratamente discriminatorii admise prin adoptarea Legii privind anularea examenelor naţionale de absolvire a programelor de studii în învăţământul general, sesiunea Mai mult Avocatul Poporului pentru drepturile copilului propune modificarea normei în conformitate cu standardele internaţionale şi solicită reexaminarea acesteia în vederea excluderii oricăror tratamente discriminatorii admise prin adoptarea Legii privind anularea examenelor naţionale de absolvire a programelor de studii în învăţământul general, sesiunea de examinare 2020. Modificarea în cauză va aduce în poziţii egale toate persoanle care s-au înscris pentru susţinerea examenului în sesiunea de examene 2020.
- Adresarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului către Președintele Parlamentului, Prim-ministrul Republicii Moldova, ministrul al Educaţiei, Culturii si Cercetării
- Adresarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului către Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova
- Opinia Avocatului Poporului pentru drepturile copilului la proiectul de lege privind anularea examenelor naţionale de absolvire a programelor de studii în învăţământul general, sesiunea de examene 2020
- Adresarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului către Prim-ministrul Republicii Moldova, Preşedintele Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării
- Răspunsul parvenit din Ministerul Educației, Culturii și Cercetării
Opinia Avocatului Poporului pentru drepturile copilului privind analiza Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor pentru unele categorii de copii şi tineri, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 132 din 4 martie 2020
18 iunie 2020
Prin Hotărârea Guvernului nr. 132/20203, deşi numărul categoriilor de prestaţii sociale a scăzut, coeficientul acestora a fost majorat şi este armonizat cu cuantumul minimului de existenţă pentru fiecare categorii de persoane în parte, pentru anul precedent celui în care se efectuează plata. Totodată, Ombudsmanul Copiilor atrage atenţia asupra fapt Mai mult Prin Hotărârea Guvernului nr. 132/20203, deşi numărul categoriilor de prestaţii sociale a scăzut, coeficientul acestora a fost majorat şi este armonizat cu cuantumul minimului de existenţă pentru fiecare categorii de persoane în parte, pentru anul precedent celui în care se efectuează plata. Totodată, Ombudsmanul Copiilor atrage atenţia asupra faptului că deşi autorul actului normativ (HG 132/2020), instituie norme benefice interesului superior al copilului, aceasta omite modificarea prevederii din Cap. II, pct. 3, prin care impune primirea/recepţionarea de către beneficiar, a prestaţiei sociale, de la autoritatea tutelară în raza administrativă a căreia îşi are domiciliul. Ombudsmanul Copilului consideră că această prevedere este contrară interesului superior al copilului din motiv că copilului îi poate fi calculată indemnizaţia după instituţia de învăţământ, care va fi diferită (inclusiv, după calificarea rural-urban conform datelor BNS), decât după locul de trai sau domiciliul acestuia şi astfel se impută cheltuieli suplimentare pentru copil pentru ridicarea prestaţiilor menţionate. De asemenea, argumentul că prestaţia socială este ridicată de reprezentatul legal al copilului nu poate fi imputabilă deoarece ulterior, survin aceleaşi cheltuieli suplimentare din partea beneficiarilor de a valorifica aceste prestaţii.
Astfel Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a analizat Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor pentru unele categorii de copii şi tineri, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 132 din 4 martie 2020 și a înaintat opinia sa asupra respectivelor prevederi.
Acte de reacționare, documente emise de către Avocatul Poporului pentru drepturile copilului în contextul pandemiei de Coronavirus (martie-iunie 2020)
27 martie 2020
În contextul situației pandemice create de noul CORONAVIRUS, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului monitorizează respectarea drepturilor copilului, conform dispozițiilor articolul 5, alineatul 6 al Legii nr. 52 cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul) care prevede că declararea stării de urgență, de asediu sau de război pe întreg Mai mult În contextul situației pandemice create de noul CORONAVIRUS, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului monitorizează respectarea drepturilor copilului, conform dispozițiilor articolul 5, alineatul 6 al Legii nr. 52 cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul) care prevede că declararea stării de urgență, de asediu sau de război pe întreg teritoriul țării sau în unele localități nu suspendă activitatea Avocatului Poporului.
Ombudsmanul Copilului a emis mai multe recomandări autorităților, precum și a lansat un șir de apeluri:
- Adresarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu Ministrului Educației, Culturii și Cercetării
- Adresarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu Ministrului Sănățății, Muncii și Protecției Sociale
- Recomandările Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului Administrației Naționale a Penitenciarelor
- Solicitare de informașie adresată directorilor Penitenciarului nr.7 Rusca, Penitenciarului nr. 16 Pruncul, Penitenciarului nr. 10 Goian
- Solicitare de informație adresată ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
- Demersul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului către Inspectoratul General de Poliție
- Demersul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului către direcția municiaplă Chișinău protecția drepturilor copilului
- Răspunsul parvenit de la Penitenciarul nr. 7 Rusca
- Adresarea AvocatuluiPoporului pentru drepturile copilului către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
- Adresarea AvocatuluiPoporului pentru drepturile copilului către Agenţia Naţionale pentru Sănătate Publică
- Răspunsul parvenit de la Administrația Națională a Peniternciarelor
- Răspuns parvenit de la Penitenciarul nr. 7 Rusca
- Răspuns parvenit de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- Adresarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului către Institutul Mamei şi Copilului, Clinica Emilian Coţaga
- Adresarea AvocatuluiPoporului pentru drepturile copilului către Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecţioase de Copii
- Adresarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului către Spitalul Clinic Municipal de Copii „V. Ignatenco”
- Adresarea AvocatuluiPoporului pentru drepturile copilului către Ministerul Sănătăţii, Muncii si Protecţiei Sociale
- Răspunsul parvenit de la IMSP Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii
- Răspunsul parvenit de la Penitenciarul nr.10 Goian
- Adresarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului către Prim-ministrul Republicii Moldova și Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării
- Adresarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului către autoritățile tutelare teritoriale
- Solicitarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului Administrației Naționale a Penitenciarelor
- Răspunsul oferit la adresarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului de Spitalul Clinic Municipal de Copii „V. Ignatenco”
- Răspunsul parvenit de la Penitenciarul nr.16
- Răspunsul parvenit de la Inspectoratul General al Poliţiei
- Adresarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului către IMSP Spitalul raional Floreşti
- Adresarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului viceprimarului pe probleme sociale al municipiului Chişinău
- Opinia Avocatului Poporului pentru drepturile copilului privind concordanța măsurilor de urgență cu principiul priorității interesului superior al copilului adresată Comisiei pentru Situaţii Excepţionale
- Nota informativă privind în baza răspunsurilor parvenite de la Administrația Națională a Penitenciarelor;Instituțiile Penitenciare nr. 7, Rusca; nr. 10 Goieni și 16 Pruncul – ”Casa Mamei și Copilului, la solicitările Ombudsmanului Copilului, în legătură cu pandemia COVID
- Răspunsul parvenit din Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării
- Răspunsul parvenit de la Administrația Națională a Penitenciarelor
- Răspunsul parvenit de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
- Răspunsul parvenit de la Direcția Municipală Chișinău pentru Protecția Drepturilor Copilului
- Sesizarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului privind purtarea măștilor de către copii
- Răspunsul parvenit din Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- Adresarea Avocatului Poporului către Președintele Parlamentului, Prim-ministrul Republicii Moldova, ministrul al Educaţiei, Culturii si Cercetării
- Răspunsul parvenit din Agenâia Națională pentru Sănătate Publică
12